Cutremur cu magnitudinea 7,5 zguduie Papua Noua Guinee

Cutremur de 7.5 zguduie Papua Noua Guinee
Cutremur de 7.5 zguduie Papua Noua Guinee (USGS)

Papua Noua Guinee a trimis luni trupe şi echipe de salvare în regiunile afectate de un puternic cutremur ce a avut loc în zona muntoasă din centrul ţării. Potrivit rapoartelor neconfirmate, cutremurul s-a soldat cu decese, avertismente de replici precum şi alunecări de teren.

Echipele de evaluare s-au îndreptat către zonele afectate, în apropierea epicentrului cutremurului cu magnitudinea de 7,5, despre care US Geological Survey a spus că se află la aproximativ 90 km sud de Porgera, în provincia Enga.

"Este recomandabil să nu staţi în clădiri cu mai multe etaje, să fiţi conştienţi de riscul alunecărilor de teren şi să fiţi pregătiţi să ieşiţi pe teren deschis în cazul unor replici ale cutremurului", a afirmat secretarul guvernului, Isaac Lupari, într-o declaraţie, adesându-se populaţiei afectate.

Seismul a avut loc la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei 3:45 - ora locală (1745 GMT duminică), potrivit seismologilor americani, care au notat că nu a existat nicio ameninţare de tsunami.

Regiunea găzduieşte producţia de petrol şi gaze. ExxonMobil PNG a declarat despre clădirile din cadrul centrului Hides Gas Conditioning Plant că au fost avariate, însă întreg personal era în siguranţă, iar angajaţii ale căror responsabilităţi nu erau esenţiale urmau să fie evacuaţi.

Compania australiană de resurse petroliere Oil Search a declarat că operaţiunile sale în zonă au fost închise ca măsură de precauţie şi pentru evaluarea daunelor şi că nu au existat accidente raportate în rândul personalului său până acum.

Felix Taranu, seismolog în cadrul Observatorului Geofizic din capitala Port Moresby, a declarat că postările social media au raportat întreruperi şi pagube la clădirile din Porgera, dar nicio accidentare.

El a declarat pentru AFP că seismul a fost resimţit puternic pe Muntele Hagen, la aproximativ 168 de kilometri de epicentru.

PNG se află pe aşa-numitul Pacific Ring of Fire, un punct fierbinte pentru activitatea seismică cauzată de frecările dintre plăcile tectonice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură