Curg acuzaţiile la adresa coechipierului Kamalei Harris - legături profunde cu Partidul Comunist Chinez

Tim Walz (JEFF KOWALSKY/AFP via Getty)
Redacţia
13.09.2024

Candidatul democrat la funcţia de vicepreşedinte, guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a fost criticat pentru numirea unui avocat chinez legat de o facţiune politică favorabilă regimului comunist într-un consiliu consultativ cheie al statului american.

Avocatul, Chang Wang, a fost numit pentru prima dată de Walz în mai 2020 în cadrul Consiliului pentru Minnesota din Asia şi Pacific, care oferă consultanţă guvernatorului, legislativului şi altor agenţii de stat cu privire la promovarea „egalităţii economice, sociale, juridice şi politice” pentru locuitorii statului Minnesota care trăiesc în Asia şi Pacific.

Deocamdată, Wang este preşedintele interimar al consiliului, mandatul său urmând să expire în ianuarie 2025. Conform raportului anual al consiliului, acesta a cheltuit peste o jumătate de milion de dolari din banii contribuabililor în 2023, potrivit Daily Caller.

Potrivit raportului, Wang are legături cu Asociaţia Chineză pentru Promovarea Democraţiei (CAPD), un pseudo-partid politic din China care funcţionează sub supravegherea strictă a Partidului Comunist Chinez pe care Caller le-a descoperit printr-o „revizuire a anunţurilor guvernului chinez, a înregistrărilor arhivate ale Universităţii din Minnesota şi a publicaţiilor în limba chineză scrise de Wang însuşi”.

CAPD este unul dintre puţinele partide politice chineze alternative cărora li se permite să existe în ţara comunistă. Ca şi celelalte partide minore din China, CAPD este „loial” PCC şi continua „să funcţioneze în cadrul structurii Conferinţei consultative politice a poporului chinez (CPPCC)” care este cel mai important organism consultativ politic al ţării, potrivit Diviziei de cercetare federală a Bibliotecii Congresului.

CAPD are permisiunea de a funcţiona în China pe baza promisiunii declarate a organizaţiei sale de a „se ralia îndeaproape” Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez şi de a juca un rol de consilieri şi asistenţi ai PCC, conform Xinhua, agenţia oficială de presă din China-Daily Caller.

Conform Diviziei Federale de Cercetare a Bibliotecii Congresului, statutul operaţional al CAPD se bazează pe „promisiunea sa declarată de a se «ralia îndeaproape» Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez şi de a juca un rol de consilieri şi asistenţi ai PCC”, după cum a raportat Xinhua, agenţia oficială de presă din China.

Documentele arată că Wang, de când s-a alăturat consiliului de stat din Minnesota, a fost premiat de mai multe ori de guvernul chinez. De exemplu, guvernul chinez i-a acordat un titlu şi chiar a acceptat o propunere de cercetare politică pe care a prezentat-o. Când a fost întrebat despre relaţia sa cu CAPD, Wang a răspuns într-un e-mail către DCNF - spunând: „Părinţii mei în vârstă sunt singurele mele legături cu China”. Între timp, profilul lui Wang de pe site-ul web al Universităţii din Minnesota pare să fi eliminat afilierea sa la CAPD, deşi o versiune arhivată o conţine.

De asemenea, Wang a dezvăluit în trecut că părinţii săi au fost „oameni de ştiinţă de rang înalt” la „Academia Sinică”, fosta denumire a Academiei Chineze de Ştiinţe (ACS).

ACS raportează direct Consiliului de Stat al Chinei, iar „o mare parte din activitatea sa contribuie la produse destinate utilizării militare”, potrivit Departamentului american al Apărării. Steve Yates, preşedinte al Iniţiativei privind politica în China la America First Policy Institute şi fost analist de limbă chineză al Agenţiei Naţionale de Securitate, a subliniat importanţa acestei legături: „Cineva care are doi părinţi în această entitate este practic echivalentul a fi nu doar un om realizat, ci şi dintr-o familie aliniată cu puterea”.

Pentru a complica şi mai mult problema, Wang a declarat că lucrează ca profesor asociat senior de drept la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din China, cu sediul la Beijing, iar site-ul web al universităţii îl menţionează încă pe post de profesor.

Legăturile lui Walz cu China şi cu structurile sale politice au fost în centrul atenţiei parlamentarilor republicani. De exemplu, James Comer, reprezentant al statului Kentucky, a trimis o scrisoare directorului FBI, Christopher Wray, solicitând informaţii despre „orice entitate sau persoană din China cu care domnul Walz s-ar fi putut angaja sau cu care ar fi putut colabora”.

Istoria lui Walz cu China este vastă. El a călătorit în această ţară de aproximativ 30 de ori şi chiar a lucrat pentru Universitatea Politehnică din Macao în timp ce era membru al Congresului, după cum se menţionează în scrisoarea lui Comer. Rapoartele media anterioare au scos la iveală, de asemenea, comentarii din trecut ale lui Walz care par să laude comunismul chinez. De exemplu, Walz le-ar fi spus elevilor de liceu în 1991 că doctrină comunistă „înseamnă că toată lumea este la fel şi că toată lumea împarte aceleaşi lucruri”.

Mai recent, DCNF a raportat că Walz a participat la mai multe evenimente organizate de membrii unei organizaţii nonprofit din Minnesota, afiliată unei agenţii de influenţă şi informaţii a regimului comunist. Membrii organizaţiei nonprofit şi ai organizaţiilor conexe au organizat chiar o strângere de fonduri pentru realegerea lui Walz în funcţia de guvernator în 2022.

Yates, comentând numirea lui Wang, a întrebat: „Te-ai gândi că ar exista o anumită verificare. De ce ar dori un guvernator cu experienţă de o generaţie să meargă de atâtea ori în Republica Populară Chineză, şi să aibă acces privilegiat, pentru a consilia liderii din Minnesota cu privire la orice problemă?”

În ciuda cuvântului „democraţie” din numele său, CAPD este descris ca „un partid politic care acceptă conducerea PCC şi cooperează cu PCC în calitate de participant la socialismul cu caracteristici chineze”.

Membrii săi sunt în principal intelectuali care lucrează în mediul academic, ştiinţific, media şi în domenii conexe. După cum subliniază Yates, „atunci când vă angajaţi cu entităţi din ţările comuniste care au cuvântul «democraţie» în ele, aveţi o şansă de aproape 100% ca acestea să nu fie cu adevărat despre democraţie. Este vorba despre organizaţii menite să interacţioneze cu oameni şi grupuri din lumea liberă în numele autorităţii supreme din RPC: Partidul Comunist Chinez”.

John Dotson, director adjunct al Global Taiwan Institute, a exprimat preocupări similare: „CAPD este unul dintre cele pe care PCC le numeşte 'cele opt partide democratice' care operează alături de PCC, în efortul de a oferi o aparenţă de pluralism sistemului [chinez].” Dotson a mai subliniat: „Oricine este membru al unuia dintre cele «opt partide democratice» ar trebui să fie înţeles ca membru al Partidului, supus directivelor Partidului etc.”

DCNF a descoperit apartenenţa lui Wang la CAPD prin examinarea mai multor profiluri arhivate, atât în engleză, cât şi în chineză. O versiune arhivată a biografiei lui Wang din 2022 de pe site-ul Centrului Chinez al Universităţii din Minnesota îl identifică drept „unul dintre cei douăzeci şi cinci de membri care fac parte din Comitetul Central Civil şi Judiciar al Asociaţiei Chineze pentru Promovarea Democraţiei, al treilea cel mai mare partid politic din China continentală”. Cu toate acestea, între ianuarie şi iulie 2023, referinţele la apartenenţa lui Wang la CAPD au fost eliminate din biografia sa de la China Center.

Centrul Chinez nu a răspuns solicitărilor de comentarii ale DCNF. Între timp, site-ul în limba chineză al CAPD încă îl menţionează pe Wang ca membru al Comitetului Central Civil şi Judiciar şi îl identifică drept profesor la Institutul de Drept Comparat al Universităţii de Ştiinţe Politice şi Drept din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor