Cum vor fi afectate buzunarele deţinătorilor de centrale termice de către un nou ordin al ANRE

(Getty Images)
Andrei Popescu
17.07.2024

Costurile pentru încălzirea părţilor comune, pentru locatarii care îşi închid caloriferele sau care deţin centrale termice, pot ajunge până la 60% din totalul facturii blocului, în funcţie de sezon şi de nivelul de debranşare din condominiu, potrivit Realitatea.net.

Aceste reguli sunt deja prevăzute într-un ordin emis de ANRE şi publicat în Monitorul Oficial, fiind aplicabile asociaţiilor de proprietari care utilizează repartitoare de costuri.

Conform site-ului citat, regulamentul ANRE urmăreşte stabilirea regulilor şi algoritmilor de calcul folosiţi pentru distribuirea consumului de energie termică şi a costurilor corespunzătoare între consumatorii din clădirile de tip condominiu, atunci când sunt instalate sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire.

Obiectivele urmărite au fost asigurarea unei repartizări echitabile a consumurilor de energie termică înregistrate de contorul de la branşament între consumatorii din condominium şi participarea cu o cotă parte la achitarea energiei termice livrată prin sistemul centralizat a proprietarilor care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv, de energia termică consumată în bloc. Cota parte, însă, ajunge şi la 60%, fapt care va stârni indignarea şi protestele celor cu centrale termice, care susţin că ei consumă doar gaze pentru încălzire.

Mai exact, continuă site-ul citat, regulamentul ANRE prevede ca, pentru blocurile situate în zona de temperatură rece, la un grad de deconectare de la sistemul centralizat între 0 şi 40%, contribuţia la cheltuielile comune este de 40% în lunile septembrie, octombrie, aprilie şi mai, de 35% în noiembrie şi martie şi de 30% în decembrie, ianuarie şi februarie. La un grad de deconectare între 41 şi 70%, procentele aferente cresc la 45%, 40% şi 35%, iar la un grad de deconectare între 71 şi 99%, procentele se majorează la 50%, 45% şi 40%.

În cazul condominiilor aflate în zone cu temperatură caldă şi temperată, cota de contribuţie care se împarte la toţi locatarii, indiferent de consum, este, pentru un grad de debranşare de 0-40%, de 45% în lunile septembrie, octombrie, aprilie şi mai, de 40% în noiembrie şi martie şi de 35% în decembrie, ianuarie şi februarie. La un grad de debranşare între 41 şi 70%, procentele aferente lunilor din an sunt de 50%, 45%, respectiv 40%, iar pentru un grad de deconectare între 71 şi 99%, de 60%, 55% şi 50%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor