Cum se apără poliţistul care i-a spus Alexandrei "închide, nu mai ţine linia ocupată"

Alexandra Măceşanu
Alexandra Măceşanu (Internet)

Agentul de poliţie Vasilică Florescu - operator 112 - a declarat, într-o intervenţie telefonică la România TV, că nu are niciun sentiment de vinovăţie faţă de modul în care a acţionat în cazul Alexandrei, victimă a criminalului în serie din Caracal. Poliţistul neagă că ar fi avut o atitudine refractară, aşa cum se precizează în raportul MAI, şi explică de ce i-ar fi spus fetei să închidă telefonul pentru că ţine linia ocupată.

"Două am avut, să ştiţi. Eu am vorbit decât de două ori cu Alexandra. I-am cerut indicii pentru a comunica la cei de la Caracal, ca să caute. Am cerut nişte amănunte ca să le completez pe cele pe care le primisem de la STS", a afirmat Vasilică Florescu.

Poliţistul a afirmat că ei la judeţ nu cunosc Caracalul decât ca oraş, dar nu detalii, astfel că atunci când fata i-a pomenit de "Bold", el nu ştia că ea vorbea despre un cartier mărginaş al Caracalului, avea să afle ulterior ce înseamnă. Întrebat dacă a crezut-o că este răpită şi violată, poliţistul declară că nu a avut nicio clipă atitudine refractară.

"Mi-am dat seama din primele cuvinte ale ei: plângea, suspina. Deci nu aveam cum să nu reacţionez la treaba asta. Din contră, i-am spus de nenumărate ori că să stea liniştită că va ajunge un echipaj de poliţie acolo la ea. Am întrebat-o cum a ajuns acolo sau cum se afla în zona respectivă. Noi de aici de la dispecerat nu cunoaştem zona Caracalului decât ca oraş. Ea a zis că a trecut pe lângă un dig şi că este în Bold. Eu nu ştiam ce e Bold. Îmi aduc aminte că am întrebat-o ‘Bold este judeţul Olt acolo, ce este?’. După aceea, în acel moment ea a spus ‘staţi puţin că am găsit o carte de vizită’ şi mi-a citit de pe ea, numele ce scria acolo.

Asta a fost în prima conversaţie şi apoi eu le-am confirmat celor de la Caracal, de la ofiţerul de serviciu. În a doua conversaţie, fata a afirmat că nu ajunsese echipajul de poliţie. I-am spus că poliţiştii probabil sunt pe drum. Eu am zis poliţiei ce mi-a comunicat Alexandra şi ce am primit de la STS care vorbise anterior cu ea, până să îmi dea mie telefon. Nu erau repere concrete, doar că a trecut pe lângă un dig şi că a ajuns la Bold. Ulterior ne-am dat seama, i-am întrebat pe cei de la Caracal ce este acela ‘Bold’. Era un cartier mărginaş al Caracalului", a susţinut agentul de poliţie.

Poliţistul a menţionat că nu este el cel care a primit detalii privind gardul roşu, câinii sau fizionomia violatorului.

"Convorbirile cu mine nu au avut alte detalii precum ‘gard roşu’, ‘câini’, fizionomia violatorului ăsta, nenorocitului ăsta. Cred că despre restul a vorbit cu cei de la Caracal. De fapt tot ceea ce mi-a dat ea, zona şi tot ce mi-a citit ea, eu am dat imediat poliţiei din Caracal, de fapt chiar în timpul conversaţiei cu ea le-am spus de aşa ceva. Şi dânşii sigur au sunat-o după ce am vorbit cu ea. Eu am avut două convorbiri, iar STS a avut una. Primul apel a fost la 11:05 şi a durat 1 minut şi un pic, al doilea nu mai ştiu exact, dar nu cred că a durat 10 minute până a sunat din nou, să îmi spună că nu ajunseseră încă. Nu nouă ne-a spus 'vine, vine!', ci celor din Caracal, care au stat mult mai mult de vorbă cu ea şi ea a precizat mai multe detalii", a precizat Vasilică Florescu.

Poliţistul a încercat să explice şi de ce i-a spus fetei să închidă telefonul şi să nu ţină linia ocupată.

"Eu i-am spus să închidă telefonul, astfel încât noi să comunicăm poliţiei din zona respectivă, care la rândul ei să o poată suna la telefon. Trebuia să lase telefonul liber astfel încât să poată fi sunată în timpul cel mai scurt de poliţie. Nu că i-am spus ‘închide telefonul că nu mai am chef să discut cu tine’, nu în ideea asta ci în ideea de a comunica rapid şi eficient în zona respectivă", a pretins agentul.

În final, Vasilică Florescu a menţionat că publicul nu cunoaşte fluxul de lucru, întrucât anumite detalii ale STS-ului sunt secrete, confidenţiale şi nu pot fi comunicate.

"Astfel că sunt învinovăţiţi STS’iştii, poliţiştii că n-au acţionat. Într-adevăr, sunt unii care au vină, într-adevăr, dar cum mi-au spus mie aici că am avut atitudine refractară – păi nici prin cel mai mic gând nu mi-a trecut aşa ceva, mai ales când am auzit că a fost răpită şi violată şi mi-a spus că a fost şi bătută.. mai e o chestiune – cunoaştem vocea omului, nu sunt de ieri de azi în poliţie. Nu am avut în intenţie să nu iau în considerare apelul acestei fete. Nu am niciun sentiment de vinovăţie. [...] Acum, ce activităţi au desfăşurat oamenii ăştia pe la Caracal, habar nu am", a mai adăugat agentul.

Care sunt acuzaţiile la adresa agentului

Reamintim că din raportul MAI ajuns pe masa premierului Dăncilă reiese că agentul şef principal Florescu Vasilică Viorel, care a răspuns apelului disperat al Alexandrei Măceşanu, tânăra de 15 ani ucisă cu sânge rece de criminalul din Caracal, a dat dovadă de o atitudine refractară, în cadrul discuţiei telefonice cu victima.

În plus, poliţistul nu a pus întrebările necesare pentru localizarea victimei şi nici nu i-a oferit acesteia consilierea necesară pentru a gestiona situaţia până la sosirea echipajelor de poliţie, cu toate că fata anunţase că fusese violată.

"Cu ocazia audierii înregistrării discuţiei telefonice între operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt, Ag. Şef Principal Florescu Vasilică Viorel şi victimă, s-a constatat că poliţistul a avut o atitudine refractară faţă de aceasta fără a da dovadă de solicitudine şi neimplicându-se în obţinerea de date care să conducă la identificarea locaţiei unde se află persoana apelantă, respectiv să o consilieze pe aceasta, ori să îi ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliţie", se arată în raportul MAI, citat de B1 TV.

Alexandra Măceşanu - fata de 15 ani răpită, violată, bătută şi ucisă cu sânge rece de criminalul în serie din Caracal, Gheorghe Dincă - a avut în ultimele clipe din viaţă o discuţie telefonică cu poliţistul care a preluat apelul de la operatorul STS. Vă prezentăm mai jos un fragment obţinut pe surse de Digi24.

Potrivit surselor respective, Alexandra a fost timorată de poliţist şi o inhiba prin atitudinea lui, ba chiar ar fi fost recalcitrant. De asemenea, tânăra le-a dat poliţiştilor un detaliu elocvent care reducea aria de la 250 de case la jumătate. Nu le-a zis cartierul exact, dar le-a dat un indiciu.

În plus, faptul că Alexandra suna şi închidea apelurile era din teama că vine criminalul ei.

Un alt detaliu şocant: poliţistul nu a crezut că ceea se întâmplă este chiar aşa cum relata fata, deşi plângea şi era terifiată.

Discuţia dintre poliţist şi Alexandra

Poliţist: Hai, ce vrei?

Alexandra: Am fost răpită şi violată. M-a luat...

Poliţist: Unde eşti, mă?

Alexandra: În Caracal, în Caracal!

Poliţist: În Caracal, unde?

Alexandra: În Caracal...

Poliţist: Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îţi trimit eu echipaj, dar nu mai ţine linia ocupată.

Alexandra: Vine şi mă bate iară. M-a violat!

Potrivit surselor, poliţistul de la IPJ Olt i-a spus de trei ori Alexandrei să rămână unde se află, în condiţiile în care era răpită şi legată cu sârmă.

Acelaşi poliţist, după o oră de la această discuţie, a sunat la STS să întrebe cum se face localizarea unui apel pentru că nu ştia. Această conversaţie a durat circa 10 minute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne