Cum explică Iohannis promulgarea legii lui "Mitralieră" care îi scapă pe evazionişti de închisoare

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Screenshot)
Andrei Popescu
27.04.2021

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Cotroceni, că nu a întors la Parlament legea iniţiată de PSD care îi scapă pe evazionişti de închisoare pentru că se încheiase ciclul parcurs de o lege. Totodată, şeful statului a precizat că va semna “cu bucurie” şi o lege care corectează “eventualele erori”.

Jurnalist: Legea pe care aţi promulgat-o pe 31 martie, care îi scapă pe evazionişti de evaziune fiscală. Legea a fost iniţiată de PSD, de deputatul Cătălin Rădulescu, zis “Mitralieră”, şi adoptată de Parlament. În esenţă, legea spune că, dacă în timpul urmăririi penale sau chiar în timpul judecăţii, prejudiciul este acoperit, evazionistul nu mai riscă închisoare. Numeroşi oameni de afaceri au spus că legea încurajează evaziunea fiscală. Am văzut şi partenerii de guvernare, de la USR PLUS, spunând că ei nu sunt de acord cu legea. Întrebarea firească este de ce aţi publicat această lege şi nu aţi făcut uz de prerogativa constituţională de a întoarce această lege la Parlament?

Iohannis: Legea a trecut prin Parlament. A fost sesizată Curtea Constituţională, care a spus că legea este constituţională. După care a fost promulgată.

La insistenţele jurnalistului că legea a trecut printr-un Parlament controlat de PSD şi că decizia CCR nu l-ar fi împiedicat să întoarcă legea în actualul Parlament, în actuala majoritate, preşedintele Iohannis a precizat:

“Acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerinţele coaliţiei, poate să iniţieze fără probleme o îmbunătăţire o acestei legi şi cu bucurie voi semna şi o lege care corectează eventualele erori”.

Întrebat pentru a treia oară de ce nu a întors legea care îi scapă pe evazionişti de închisoare, “cum aţi făcut cu multe alte legi”, şeful statului a răspuns scurt: “În momentul respectiv ciclul se încheiase”.

Reamintim că, la sfârşitul lunii martie, preşedintele Iohannis a promulgat legea care îi scapă pe evazionişti de închisoare, după ce, nu demult, Curtea Constituţională dăduse undă verde actului normativ iniţiat de Cătălin Rădulescu.

În luna decembrie 2020, Parlamentul a adoptat controversatul proiect de lege al PSD care, potrivit USR, va face din România un adevărat paradis al evazioniştilor.

La vremea respectivă, deputatul Stelian Ion, în prezent ministru al Justiţiei, a declarat pentru Epoch Times că iniţiativa lui Rădulescu este extrem de nocivă.

“Am cerut retrimiterea la comisie iar PSD a respins. Este unul dintre proiectele din epoca Dragnea, foarte nociv. Iniţiat de Cătălin Rădulescu, picat o dată la Curtea Constituţională, el revine azi cu mici modificări care îi avantajează pe evazionişti. În cazul evaziunii cu prejudicii de până în 50.000 de euro, judecătorul va putea da numai amendă dacă se recuperează prejudiciul până la rămânerea definitivă a hotărârii”, a mai susţinut la acea vreme Stelian Ion. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor