Cum a fost schimbată destinaţia banilor europeni pentru autostrada Arad-Nădlac. Iordache, arestat preventiv

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost reţinut, sâmbătă, pentru 24 de ore, fiind acuzat de deturnare de fonduri. Afaceristul a fost chemat sâmbătă din nou la audieri de către procurorii anti-corupţie, care au decis să emită o ordonanţă de reţinere pe numele lui.
Poliţişti (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
02.12.2012

UPDATE 2 Omul de afaceri Nelu Iordache, acuzat printre altele de deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, a fost arestat preventiv, duminică. Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au admis propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Iordache.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocatul lui Nelu Iordache a declarat că acesta nu poate fi acuzat de deturnare de fonduri europene, pentru că banii luaţi pentru proiectul autostrăzii au provenit din bugetul statului şi nu din cel al UE.

UPDATE 1 Omul de afaceri Nelu Iordache a fost adus duminică la Tribunalul Bucureşti, unde se judecă solicitarea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui pentru delapidare, deturnare de fonduri europene, fals în înscrisuri şi spălare de bani.

***

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost reţinut, sâmbătă, pentru 24 de ore, fiind acuzat de deturnare de fonduri. Afaceristul a fost chemat sâmbătă din nou la audieri de către procurorii anti-corupţie, care au decis să emită o ordonanţă de reţinere pe numele lui.

Iordache a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei, iar duminică va fi adus în faţa unui judecător al Tribunalului Bucureşti pentru a se decide dacă i se prelungeşte mandatul.

"Prin Ordonanţele din data de 1 decembrie 2012, procurorii au dispus extinderea cercetărilor şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată; delapidare, în formă continuată; folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (27 acte materiale); spălare de bani", se precizează într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Iordache este acuzat că ar fi schimbat destinaţia sumei de 25 de milioane lei, care ar fi trebuit folosiţi pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad. Proiectul era finanţat în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene. Peste nouă milioane de lei au fost folosite pentru achitarea unor datorii ale unor societăţi.

"O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal 7 dintre aceste contracte. În ceea ce priveşte alte 20 de operaţiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajaţi ai SC Romstrade SRL să falsifice documente justificative. Banii au fost folosiţi fie pentru rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiţi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie, a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni. Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii", se arată în comunicatul DNA.

Nelu Iordache, administrator al firmei Romstrade, este urmărit penal pentru schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor