CSM de la Chişinău a aprobat demisia judecătorilor CSJ: Druţă şi Sternioală cercetaţi penal

Consiliul Superior al Magistraturii din R. Moldova condus de preşedintele interimar Dorel Musteaţă
Consiliul Superior al Magistraturii din R. Moldova condus de preşedintele interimar Dorel Musteaţă (csm.md)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de la Chişinău a aprobat la 13 decembrie demisiile judecătorilor Ion Druţă şi Oleg Sternioală de la Curtea Supremă de Justiţie.

Fostul preşedinte al CSJ, Ion Druţă este cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită şi amestec în înfăptuirea justiţiei, după ce Serviciul de Informaţii şi Securitate a tras alarma asupra unor discrepanţe între averile reale ale familiei sale şi declaraţiile sale oficiale de avere în perioada 2016-2019.

Fiica, socrii şi părinţii pensionari ai magistratului au cumpărat, în ultimii 5 ani, mai multe bunuri imobile în Chişinău, care valorează, la preţul lor de piaţă, peste 13 milioane de lei, iar în biroul acestuia au fost găsite mai multe note informative cu indicaţii exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanţă.

Oleg Sternioală este cercetat sub bănuiala spălării de bani în proporţii deosebit de mari după ce verificările au arătat că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referinţă), iar în aceeaşi perioadă, acesta împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

De menţionat că ambii magistraţi au depus cererile de demisie la Parlament, motivând că nu recunosc actuala componenţă a CSM. Cu toate acestea, Parlamentul nu a avut dreptul să se expună pe marginea solicitărilor în lipsa unei hotărâri a CSM, motiv pentru care a redirecţionat cererile judecătorilor în adresa CSM.