Cristian Preda salută iniţiativa de centru-dreapta a lui Mihai Răzvan Ungureanu

Europarlamentarul PDL Cristian Preda s-a declarat, marţi, de acord cu iniţiativa fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu a lansa o ONG care să susţină o platformă politică de centru-dreapta şi a precizat că poziţia PDL cu privire la acest proiect ar urma să fie exprimată după alegerile locale.
Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda. (ISSOUF SANOGO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.05.2012

Europarlamentarul PDL Cristian Preda s-a declarat, marţi, de acord cu iniţiativa fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu a lansa o ONG care să susţină o platformă politică de centru-dreapta şi a precizat că poziţia PDL cu privire la acest proiect ar urma să fie exprimată după alegerile locale.

"E un gest de salutat. Am spus de mai multă vreme că sunt alături de Mihai Răzvan Ungureanu, trebuie să acţioneze politic. Credem că profilul lui este profilul unui lider politic de dreapta.(...) Pe de altă parte, evident că există în acest moment energii în societatea românească, de dreapta, care sunt subreprezentate sau sunt nereprezentate. Şi ideea de a aduna aceste energii pentru a da un răspuns aşteptărilor publicului de dreapta este chiar foarte bună. În faţa blocului socialist din ce în ce mai agresiv cred că este nevoie de această reacţie de dreapta, în condiţiile în care PNL a dispărut în braţele PSD.(...) PDL este singurul partid care se exprimă din această perspectivă. Există în afara PDL alte voci sensibile care trebuie coagulate. Eu sunt alături de Mihai Răzvan Ungureanu şi mă consider, dacă vreţi, parte a acestei iniţiative", a declarat Cristian Preda, la o conferinţă de presă.

Întrebat de presă dacă s-ar înscrie în mişcarea pe care o are în proiect Ungureanu, Preda a spus: "Da, sigur".

Despre poziţia PDL în legătură cu iniţativa lui Ungureanu, Cristian Preda a afirmat: "Sunt într-o poziţie marginală în PDL şi nu pot decide. Sunt convins că această chestiune va fi pe agenda partidului".

El a adăugat că va face precizări legate de data lansării proiectului anunţat de Mihai Răzvan Ungureanu atunci "când se lansează iniţiativa".

"(...) Nu e un pericol pentru PDL, noi suntem acum în campanie. Mihai Răzvan Ungureanu sprijină unii dintre candidaţii PDL şi îi mulţumim pentru acest lucru. Este, cum a spus-o şi el, un parteneriat. Suntem într-o campanie în care s-ar putea să câştigăm mai mult decât se aşteaptă adversarii. (...)Vom trage linie pe 10 iunie şi vom vedea care este capacitatea noastră reală, într-o confruntare care nu este uşoară. (...) După aceea este loc pentru discuţii referitoare la ce va însemna blocul de dreapta opus acestui bloc socialist, agresiv, dispreţuitor la adresa justiţiei, dispreţuitor la adresa presei", a mai declarat Cristian Preda.

Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat luni seara, la B1 TV, că se gândeşte în mod serios la demisia din Partidul Naţional Liberal şi la înfiinţarea unei iniţiative civice de centru-dreapta care va colabora, în principal, cu Partidul Democrat Liberal.

"Este nevoie de o regrupare a dreptei, pe baza unor principii şi a unei platforme comune. Pornesc o iniţiativă. Gândul meu este să pot oferi celor care sunt interesaţi de coagularea dreptei, într-un bloc de dreapta, care să poată sparge aparentul eşec în care se află astăzi", a explicat Ungureanu.

Fostul premier a adăugat că se gândeşte la o construcţie politică gen organizaţie neguvernamentală sau asociaţie care să se numească "Iniţativa civică de centru-dreapta" şi care să fie complementară şi să colaboreze cu tot ceea ce înseamnă forţă politică de centru-dreapta.

La rândul său, Teodor Baconschi, într-o postare pe blogul personal, consideră că sunt "două veşti bune" cele anunţate de Ungureanu - demisia din PNL şi intenţia de a lansa o platformă numită "Iniţiativa civică de centru-dreapta".

"Două veşti bune. Prima, de bun simţ pentru orice om care gândeşte lucid şi acţionează în spiritul dreptei autentice. A doua poate fi nucleul unui viitor partid care să consolideze, alături de PDL, o dreaptă românească modernă, reformatoare şi pro-europeană (mai ales acum, când sirenele euroasiatice revin pe piaţă). După ce am fost colegi la New Europe College şi la MAE, regret că nu voi fi alături de MRU şi în cadrul propriului partid. Dar obiectivul e acelaşi: continuarea reformelor structurale, aerisirea clasei politice, dezvoltarea solidară a unei economii performante şi regăsirea comunităţii, adică a speranţei şi respectului de sine. Toate acestea sunt posibile. Necesare. Urgente. Şi demne ca scop, oricâte obstacole ne-ar sta în cale", scrie Baconschi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor