Cristian Pîrvulescu, despre şansele repetării scenariului Iliescu-Vadim din 2000 la prezidenţialele din acest an

Corneliu Vadim Tudor (st) şi Ion Iliescu (Epoch Times România)
Andrei Popescu
18.06.2024

Odată cu anunţarea oficială a candidaturii liderului AUR George Simion la preşedinţie, apare posibilitatea reluării episodului din anul 2000, când Ion Iliescu a câştigat al doilea mandat împotriva lui Corneliu Vadim Tudor. Analiştii punctează acum că rezultatul va depinde însă de toţi candidaţii, mai mulţi împărţind acelaşi electorat, relatează Ziare.com.

Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că şansele repetării episodului sunt însă unele destul de mici, nefiind acelaşi context nici la nivelul ţării, nici la nivelul forţei partidelor.

“Atunci erau împărţite candidaturile în zona convenţiei democratice. În plus, PNL este mult mai puternic la nivel local decât era PNŢ. Au fost o serie întreagă de erori care au fost făcute în 2000. Astăzi, problema nu este domnul Simion. Astăzi, problema candidaţilor celor două partide este Mircea Geoană, tot un candidat anti-sistem, deşi fost reprezentant al sistemului”, a spus Pîrvulescu, într-un interviu acordat publicaţiei citate.

De asemenea, politologul a mai arătat că, spre deosebire de atunci, “nu există starea de spirit negativă din 2000”, când “eram după o lungă criză, în care nu apărea o alternativă”.

“Problema este că acum sunt candidaţi care pot ajunge mai sus. Atunci niciun candidat nu a reuşit să depăşească 15%”, iar AUR are o “forţă relativă limitată de mobilizare, a mobilizat 15% din voturi, dar sub 10% pentru alegerile locale. Nu are bază”, a spus Pîrvulescu. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor