Cristian Boureanu: Liderii PDL doresc alegeri la termen şi stabilitate

Epoch Times România
04.06.2012

Liderii PDL nu doresc demiterea Guvernului USL, care ar conduce la alegeri anticipate, pentru că o nouă schimbare de Executiv ar crea instabilitate politică şi economică, a arătat, luni, deputatul democrat-liberal Cristian Boureanu, într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă PDL este de acord cu o procedură de dizolvare a Parlamentului prin căderea de două ori a Guvernului propus de USL în Legislativ, Boureanu a arătat că Executivul ar putea să demisioneze, dar aceasta ar conduce la destabilizare.

"Nu trebuie neapărat să fim noi de acord cu acest lucru. Guvernul Ponta, nou-numit, dacă consideră că nu mai poate şi că, după o lună de când a fost numit, nu a făcut absolut nimic din ceea ce a promis că va face de la momentul zero în care va ajunge la Putere şi îşi dă seama că nu poate să ducă mandatul la sfârşit, poate să-şi dea demisia pentru prima oară şi să intre în procedura celor două numiri. (...) Cred că, din punct de vedere economic, acest lucru nu ar produce altceva decât destabilizarea situaţiei în România, destabilizarea mediului investiţional şi o temere vizavi de o ţară care s-ar putea să ajungă în situaţia ca în patru luni să aibă cinci Guverne", a explicat Boureanu.

El a adăugat că nu are o poziţie oficială. "Dar opinia liderilor PDL e foarte clară, că trebuie să mergem pe stabilitate, este motivul pentru care românii au făcut sacrificii. (...) Personal, în momentul de faţă, fără a exprima poziţia întregului partid, vă spun că toate declaraţiile liderilor noştri au fost pentru stabilitate - alegeri la termen, discuţia bugetului, o campanie electorală transparentă, în toamnă, când e lumea acasă, nu în august când e lumea în concediu", a completat deputatul democrat-liberal.

Boureanu a precizat, însă, că liderii PDL nu exclud alegerile anticipate, însă cu respectarea Constituţiei. "Poziţia partidului a fost foarte clară - e nevoie aici de opinia, decizia şi implicarea preşedintelui României, el este cel care poate dizolva Parlamentul. În momentul în care se respectă procedura constituţională, declaraţiile membrilor PDL au fost foarte clare - se poate ajunge la alegeri anticipate, nu se exclude acest lucru, dar numai cu respectarea Constituţiei", a precizat democrat-liberalul.

Referitor la recentele declaraţii ale premierului Victor Ponta, care se pronunţa pentru alegeri legislative anticipate în luna octombrie, Boureanu a susţinut că acestea nu sunt posibile constituţional.

"Constituţional nu se poate, au spus foarte clar specialişti în drept constituţional, inclusiv colegi ai mei din partid că alegerile nu se pot desfăşura decât începând cu week-end-ul din 2 decembrie sau eventual mai devreme în cursul săptămânii, până în 19 decembrie", a susţinut deputatul.

Democrat-liberalul a cerut, astfel, premierului Victor Ponta să facă bugetul pe anul 2013 în septembrie-octombrie 2012, înainte de alegerile parlamentare.

Boureanu a arătat totodată că partidul respinge o idee a liderului PDL Buzău, Cezar Preda, de a depune o moţiune de cenzură contra Guvernului USL în acest moment.

"Poziţia domnului Cezar Preda a fost foarte clară - măsurile acestui Guvern ar necesita o moţiune de cenzură. Asta nu înseamnă că s-a luat această decizie, a fost un punct de vedere care s-a discutat mai mult sau mai puţin în partid şi poziţia oficială este clară: nu, în momentul de faţă moţiune de cenzură, deja lucrurile se apropie de termenul democratic", a afirmat deputatul Boureanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor