Crima din Alpii francezi: fetiţa Zainab „martora cheie”

După zece zile de la multiplul asasinat care a avut loc în staţiunea Chevaline din Alpii francezi, unde la 5 septembrie au fost împuşcaţi trei membri ai unei familii britanice de origine irakiană Al Hilli şi un ciclist francez care trecerea pe la faţa locului, ancheta se află în impas: procurorul local spune că 'nu există suspecţi' iar ştirile sporadice confirmă că anchetatorii britanici şi francezi nu reuşesc să încropească o relatare care să ajute la înţelegerea misterului, notează luni ziarul El Pais.

Singura veste bună este că martorul ocular al asasinatului, fiica cea mare a familiei Al Hilli, Zainab, de şapte ani, a ieşit din coma indusă pentru a se putea recupera după rănile grave. Vinerea trecută a fost transportată de la spitalul din Grenoble într-un loc secret din Marea Britanie şi, potrivit medicilor, înainte de a pleca a povestit poliţiştilor că a văzut un singur om 'rău'. Procurorul Eric Maillaud şi-a limitat declaraţiile după ce informase că micuţa Zainab este un martor cheie deşi se ştie că nu se poate pune mare preţ pe cele văzute de un copil în vârstă de 7 ani. Surse oficiale au confirmat că atunci când s-a trezit Zainab a întrebat de sora ei mai mică, Zeena, de patru ani care a scăpat teafără ascunzându-se sub trupul mamei.

La faţa locului au fost găsite aproape 25 de cartuşe fapt ce a alimentat teoria că a fost mai mult de un ucigaş. Dacă a fost unul singur, potrivit unor surse franceze, el a avut ori două pistoale ori suficient sânge rece pentru a reîncărca arma şi a trage din nou. Detectivii par să fi revenit la faza iniţială a eliminării ipotezelor. În ultimele ore, pista conflictului financiar care l-ar fi opus pe tatăl familiei ucis, Saad, fratelui său Zaid, pentru nişte bunuri deţinute în Spania sau în Irak pare să piardă din greutate. În timp ce capătă consistenţă alte două, mai puţin bine precizate de Maillaud, originea irakiană şi profesia celui defunct: Al Hilli era inginer şi lucra la o companie aeronautică specializată în microsateliţi.

Autorităţile franceze fac mari eforturi pentru a descoperi trecutul familiei Al Hilli, potrivit procurorului. 'Nu putem lucra cu Irakul în mod fiabil'. Elementul ştiinţific a făcut ca imaginaţia ziariştilor să ia avânt, sugerând că Saad al Hilli ar putea fi spion. Singurul lucru ce pare sigur este că ancheta nu avansează. Joia trecută Maillaud a plecat la Londra unde a stat opt ore la discuţii cu colegii săi britanici. L-a însoţit Michel Mollin, unul din cei doi judecători de instrucţie ai cazului, care a declarat la întoarcere, că 'Annecy a fost locul fortuit al acestei drame şi că probabil originile, cauzele şi explicaţiile se află în Marea Britanie'. Deplasarea a servit la depăşirea unor dificultăţi juridice create de diferenţele dintre cele două ţări.

Procurorul nici măcar nu a trecut pe la casa familiei Al Hilli din Claygate, care potrivit presei britanice a fost percheziţionată 'meticulos'. Limbajul tipic al tabloidelor coincide şi cu primele declaraţii televizate ale celui de-al doilea ciclist care a descoperit crima şi a dat primul ajutor fetiţei împuşcate Zanaib. Este vorba de William Brett Martin, un fost pilot din Royal Air Force, proprietar al unei case de vacantă din zonă, care a descris scena crimei ca pe un film hollywoodian. A povestit că era sânge peste tot, maşina avea motorul pornit, iar ciclistul martor nevoit zăcea întins în faţa vehiculului. Mai târziu a găsit-o pe fetiţa de şapte ani grav rănită la cap. Primul lucru care i-a trecut prin minte este că asistă la o scenă de film de Hollywood şi că cineva va striga până la urmă: 'Cut!'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe