Creştinii din Armata americană încep să fie consideraţi extremişti

Austin Lloyd
Austin Lloyd (JIM LO SCALZO/POOL/AFP via Getty Images)

O prezentare folosită într-un manual al Departamentului american al Apărării (DOD) îi identifică pe catolici şi creştinii evanghelici drept „extremişti religioşi”, punându-i laolaltă cu membrii Ku Klux Klan, Al-Qaeda şi Hamas, potrivit unui ofiţer al Corpului Marinei.

„First Liberty a obţinut, de asemenea, o captură de ecran a unui slide neclasificat, prezent într-un manual de instruire al armatei SUA. Diapozitivul este intitulat 'Extremism religios' şi pretinde că identifică extremiştii religioşi”, a declarat Michael Berry în cadrul unei audieri la Comitetul pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor, intitulate „Extremismul în armată”, în 24 martie.

Berry este consilier general la First Liberty Institute (FLI), o firmă de avocatură de interes public din Plano, Texas, specializată în cazurile privitoare la Primul Amendament şi libertate religioasă. Berry este, de asemenea, ofiţer în rezerva Marine Corps, deşi şi-a prezentat mărturia în calitate de civil.

"Printre cei enumeraţi sunt Al-Qaeda, Hamas şi Ku Klux Klan ca grupuri care folosesc sau susţin violenţa pentru a-şi îndeplini obiectivele şi, prin urmare, sunt pe bună dreptate clasificaţi drept extremişti", a declarat Berry comitetului.

„Dar [în aceeaşi categorie, n.r.] sunt incluse şi creştinismul evanghelic şi ritul catolic, iar acestea, cu siguranţă, nu susţin violenţa. Faptul că aceşti creştini evanghelici şi catolicii păstrează puncte de vedere vechi de milenii cu privire la căsătorie şi sexualitatea umană nu-i transformă în extremişti care nu sunt apţi să servească [în armată, n.r.]".

„Într-un moment de frământări şi instabilitate, în care naţiunea noastră se confruntă cu multe ameninţări externe, [acest] mesaj este inadecvat şi ofensator pentru membrii serviciului nostru şi pentru cei pe care îi apără.”

Manualul de instruire la care s-a referit Berry este folosit de secretarul Apărării, Lloyd Austin, care a ordonat recent o campanie de identificare şi dezrădăcinare a "extremiştilor" din armata SUA. Ordinul lui Austin a venit în urma tulburărilor din 6 ianuarie, când protestatari prezenţi la un miting pro-Trump au pătruns ilegal în clădirea Capitolului SUA. Unii dintre ei erau veterani militari.

Austin a susţinut într-un videoclip publicat de Departamentul Apărării că prezenţa punctelor de vedere extremiste „nu este nouă pentru ţara noastră şi, din păcate, nu este nouă pentru armata noastră”. El nu a furnizat în videoclip niciun exemplu de astfel de persoane.

Materialele de instruire utilizate produse de campania lui Austin şi prezentate de Berry în timpul audierii au pretins să prezinte descrieri credibile ale ideologiilor extremiste, comportamentului, raţionamentului şi caracteristicilor de identificare.

Preşedintele comitetului Camerei Reprezentanţilor, Adam Smith (D-Wash.), a declarat în şedinţa de deschidere: „Dacă slujeşti în armată, depui un jurământ faţă de Constituţia SUA şi legile acestei ţări. Dacă nu sunteţi de acord cu acea Constituţie şi nu sunteţi de acord cu legile acestei ţări într-o măsură atât de mare încât nu mai credeţi că guvernul nostru este legitim, atunci nu ar trebui să serviţi în Armata SUA şi ar trebui să plecaţi acum".

Smith se referea la faptul că alegerile din 3 noiembrie au rămas extrem de controversate, în special în rândul militarilor, după ce membri ai echipei Trump şi analişti independenţi au semnalat prezenţa a numeroase nereguli în procesul de vot. Deşi echipa de campanie a lui Trump a depus numeroase plângeri care contestau rezultatele alegerilor, acestea au fost respinse la diferite niveluri de sistemul de Justiţie american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii