Creşterea salariilor medicilor în vizorul Consiliului Concurenţei

Creşterea cu 25% a salariilor angajaţilor din sistemul sanitar public ar discrimina spitalele private.
(photos.com)

Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie legată de majorarea de anul trecut cu 25% a salariilor din sistemul public de sănătate. Investigaţia vizează Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Finanţelor, existând suspiciuni că mecanismul financiar la care a recurs Guvernul pentru a creşte remuneraţiile cadrelor medicale a discriminat spitalele şi clinicile private din România, relatează Realitatea.net.

Reamintim că Guvernul a majorat, de la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul public de sănătate cu 25%. Potrivit sursei citate, majorarea nu a fost suportată însă de la buget, ci a fost finanţată prin creşterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sănătate de către CNAS, ceea ce, potrivit unor opinii din sistem, ar crea o discriminare faţă de furnizorii privaţi de servicii de sănătate.

„Autoritatea de concurenţă a declanşat o investigaţie având ca obiect posibila încălcare, de către Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanţelor Publice a reglementărilor din domeniul concurenţei. Consiliul Concurenţei suspectează că prin majorarea valorii serviciilor medicale decontate unităţilor sanitare publice (introduse prin HG nr. 791/2015 şi menţinute prin HG nr. 161/2016) se crează premisele unei diferenţieri între furnizorii privaţi şi furnizorii publici, cu privire la repartizarea fondurilor destinate decontării serviciilor medicale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a precizat autoritatea de concurenţă, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro şi preluat de Realitatea.net.

„Consiliul Concurenţei înţelege necesitatea creşterii salariale din domeniul sanitar, investigaţia declanşată având drept scop analizarea conformităţii măsurilor adoptate cu regulile în materie de concurenţă”, a precizat autoritatea autoritatea anti-monopol.

Conform sursei citate, finanţarea creşterilor salariale este realizată printr-un mecanism inventat de Executiv şi Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate (CNAS), care presupune plata sumelor de la bugetul de stat, prin Ministrul Sănătăţii, către CNAS. La rândul său, CNAS plăteşte ulterior banii către spitale, pe baza contractelor încheiate de acestea cu casele judeţene.

Reamintim că pe 1 octombrie 2015, dată de la care au crescut salariile angajaţilor din sistemul sanitar de stat, ministrul Sănătăţii de la vremea respectivă, Nicolae Bănicioiu anunţa că banii pentru majorare în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie 2015 vin din economiile făcute după implementarea cardului de sănătate, din bugetul CNAS, spitalele urmând să semneze cu casele de asigurări de sănătate, în luna octombrie, actele adiţionale privind sumele alocate creşterilor salariale.

De majorările salariale urmau să beneficieze peste 200.000 de angajaţi din sistemul sanitar.