Cresc speculaţiile privind o reîntoarcere a lui Chavez în Venezuela

(ERIKA SANTELICES / AFP / Getty Images)

Fratele lui Hugo Chavez, Argenis Chavez, a precizat că preşedintele se va întoarce în ţară când echipa sa de medici va decide acest lucru, dezminţind astfel informaţiile publicate luni de Associated Press. Agenţia americană de ştiri informase că liderul bolivarian se va întoarce în Venezuela în următoarele zile, bazându-se pe presupuse declaraţii ale fratele său, Argenis Chavez. Acesta a subliniat însă, într-un comunicat publicat pe site-ul Corporaţiei Electrice Naţionale (Corpoelec), al cărei preşedinte este, că, 'deşi suntem toţi dornici ca şeful statului să se întoarcă, decizia este în mâna medicilor săi, care îi urmăresc procesul de recuperare', notează marţi ziarul Las Provincias.

El a ţinut să precizeze că 'purtătorii de cuvânt oficiali rămân vicepreşedintele Nicolas Maduro şi ministrul ide comunicaţie şi informaţii, Ernesto Villegas, care prin comunicate oficiale au dat informaţii despre starea lui de sănătate'. Chavez a fost supus la 11 decembrie 2011 unei intervenţii chirugicale la Havana de o echipă internaţională de medici pentru a-i extirpa o tumoare canceroasă. Din iunie, când îi fusese diagnosticată boala, el a fost supus la alte patru operaţii şi a urmat patru cicluri de chimioterapie şi şase de radioterapie.

După mai multe săptămâni de speculaţii despre starea sa reală de sănătate, la 8 ianuarie guvernul a confirmat că Chavez, reales la 7 octombrie pentru al patrulea mandat consecutiv, nu va asista la ceremonia de învestitură din 10 ianuarie, pentru că medicii l-au sfătuit să rămână internat. Anunţul a dat prilej unei dezbateri constituţionale în care guvernul a susţinut că ceremonia este doar formală, în timp ce opoziţia a cerut să fie declarată oficial lipsa preşedintelui şi să fie convocate alegeri anticipate. În final Curtea Supremă a Magistraturii a stabilit că învestirea este pur formală şi se va putea desfăşura în faţa unui tribunal când preşedintele se va recupera.

Pe de altă parte, ministrul de externe, Elías Jaua, a explicat că şeful statului, Hugo Chávez, cu care s-a întâlnit marţi la Havana, 'a luat decizii' privind participarea Venezuelei la summitul Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene cu Uniunea Europeană (CELAC-UE). 'Am glumit cu preşedintele eu şi colegii mei', a scris pe contul său Twitter @JauaMiranda, subliniind că Chavez 'a luat decizii privind participarea noastră la summitul CELAC'.

Potrivit lui, Comandantul l-a rugat să transmită poporului şi armatei mulţumirile sale pentru loialitatea arătată cu prilejul manifestaţiei pro Chavez din 10 ianuarie. Ministrul de externe a venit neanunţat la Havana şi s-a întâlnit cu omologul său cubanez, Bruno Rodríguez, căruia i-a mărturisit interesul de a-i prezenta lui Chavez 'o serie de orientări' privind summitul şi alte teme ale agendei internaţionale.

Jaua preconizează să-l însoţească pe vicepreşedintele Nicolas Maduro, care conduce delegaţia guvernului lui Chavez în lipsa acestuia, care este convalescent, la Santiago de Chile, unde între 26 şi 27 ianuarie se vor reuni şefii de stat şi de guvern ai celor 33 de ţări membre ale CELAC, cu cei 27 ai UE, au informat organizatorii întâlnirii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe