Coronavirus, valul 4. GCS: La nivel naţional şi de Capitală, nu mai sunt paturi ATI libere pentru pacienţii COVID

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat, sâmbătă, că atât la nivel naţional cât şi la nivelul Municipiului Bucureşti nu mai sunt paturi libere pentru pacienţii bolnavi de COVID-19 în secţiile de Terapie Intensivă, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2.

Potrivit unui comunicat emis de GCS, sâmbătă, la nivel naţional existau 1.537 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19, în vreme ce în Capitală sunt avizate de DSP 335 paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19. De asemenea, la nivel naţional există o rezervă operaţională de 135 paturi ATI destinate pacienţilor de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienţilor ATI depăşeşte capacitatea secţiilor principale.

Autorităţile au anunţat că se lucrează în continuare pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

"Menţionăm faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare", se arată în documentul citat.