Coreea de Sud va cumpăra alte 20 de avioane de luptă F-35A

Avion de luptă american F-35
Avion de luptă american F-35 (Wikipedia.org)

Guvernul sud-coreean continuă procesul de achiziţionare a 20 de avioane de luptă F-35A pentru forţa aeriană a ţării, a declarat joi publicaţia JoongAng Ilbo.

F-45A este unul dintre cele mai scumpe avioane de luptă aflate pe piaţă şi cel mai costisitor program de arme din istoria SUA.

Citând surse guvernamentale din Seul, JoongAng Ilbo a explicat că Administraţia pentru Programe de Achiziţii pentru Apărare a Coreei de Sud a stabilit procedura pentru cumpărarea avioanelor, care în mod general implică strângerea fondurilor pentru a plăti Lockheed Martin şi subcontractorii care produc avionul de luptă de generaţia a cincea şi cu tehnologie stealth.

Capacitatea stealth a avionului F-35A este necesară planului de urgenţă al Seulului în caz de război, care implică, printre altele, atacarea de infrastructuri majore în Coreea de Nord, a mai susţinut publicaţia.

“Preşedintele şi cu mine am căzut de acord. Ei vor cumpăra o cantitate mare de echipamente militare – pe care le doresc şi de care au nevoie – şi toată lumea consideră că acest lucru are sens. Producem cele mai bune echipamente militare din lume. Fie că este vorba de avioane, rachete, indiferent despre ce este vorba... Coreea de Sud va comanda astfel de echipamente în valoare de câteva miliarde”, a declarat preşedintele american Donald Trump reporterilor în timpul unei vizite de stat ce a avut loc în luna noiembrie în Coreea de Sud.

În 2014, Seulul a comandat 40 de avioane de luptă F-35 (varianta de export) pentru suma aproximativă de 6,7 miliarde de dolari.