Coreea de Nord se declară un stat înarmat nuclear

Coreea de Nord a anunţat miercuri, 30 mai, ca şi-a schimbat constituţia pentru a se putea declara un stat înarmat nuclear.
Soldaţi-femei din Coreea de Nord la un marş în Phenian, 15 aprilie. Săptămâna trecută Coreea de Nord a adăugat adjectivul de "stat înarmat nuclear" în Constituţia sa. (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)
Emma Hall
04.06.2012

Coreea de Nord a anunţat miercuri, 30 mai, ca şi-a schimbat constituţia pentru a se putea declara un stat înarmat nuclear.

Constituţia actualizată susţine că "preşedintele Comisiei Naţionale de Apărare, Kim Jong-Il, a transformat patria noastră într-o stare invincibilă de ideologie politică, un stat înarmat nuclear şi o putere militară ireductibilă, pregătind terenul pentru construirea unei naţiuni puternice şi prospere", adăugând "un stat înarmat nuclear" la preambul.

Dr. Yuseok Seo de la Institutul de Studii Nord-Coreene din Seul a declarat pentru televiziunea NTD că "Nordul a cerut Statelor Unite să recunoască Coreea de Nord ca o naţiune înarmată nuclear". El a susţinut că "Statele Unite i-au spus Coreei de Nord: dacă Nordul merge înainte cu testele nucleare, am putea trimite arme nucleare şi o armată în Coreea de Sud".

Dar Seo afirmă că o concentrare de forţă militară sud coreeană în regiune ar putea reprezenta o ameninţare mai mare pentru China decât pentru Coreea de Nord. "Asta ar putea ameninţa mai degrabă China decât Coreea de Nord. China este destul de îngrijorată cu privire la creşterea puterii militare a Coreei de Sud."

Mulţi experţi subliniază faptul că provocările şi ameninţările deşarte ale Coreei de Nord nu trebuie luate în seamă, lucru demonstrat de rachetele false cu rază lungă de acţiune afişate la sărbătorirea fondatorului naţiunii. Analizând materialul de la paradă, o echipă de experţi germani în arme a indicat faptul că cele şase rachete sunt falsuri.

"Nu putem vizualiza lucrurile doar la suprafaţă, dezvoltarea de arme nucleare de către Nord este doar o modalitate de a capta atenţia comunităţii internaţionale şi de a căuta recunoaşterea de mare putere, care are arme nucleare", susţine Seo.

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au convenit să îşi consolideze cooperarea pentru o mai bună tratare a agresiunii Coreei de Nord, au declarat ele în timpul celor două zile ale summit-ului de securitate din Asia, ce a avut loc la Singapore în acest weekend.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor