Coreea de Nord respinge ajutorul umanitar al SUA pentru Covid: O ofertă necugetată şi motivată politic

Dictatorul nord corean Kim Jong Un
Dictatorul nord corean Kim Jong Un (KCNA)

Phenianul a declarat că Statele Unite profită de izbucnirea epidemiei de Covid-19 în Coreea de Nord, oferind ajutor umanitar cu scopuri politice, relatează Reuters.

Ministerul de Externe al statului comunist nord-coreean a declarat, într-un articol publicat joi, că oferta americanilor este un “complot” pentru a atenua criticile internaţionale privind politica ostilă a SUA faţă de Coreea de Nord.

De asemenea, ministerul a criticat oferta de ajutor umanitar a Statelor Unite ca fiind neserioasă, pe fondul recentelor sale exerciţii militare şi a demersurilor de a impune mai multe sancţiuni împotriva regimului de la Phenian.

Acesta a adăugat că Statele Unite, care au eşuat în gestionarea propriei crize Covid-19, ar trebui să renunţe la oferta “necugetată” şi să se ocupe de propria situaţie internă.

SUA şi Coreea de Sud s-au oferit să ofere sprijin umanitar Coreei de Nord, cum ar fi vaccinuri anti-Covid şi echipament medical, după primul său focar de Covid-19 declarat oficial la sfârşitul lunii aprilie, dar nu primiseră niciun răspuns din partea Phenianului.