Coreea de Nord anunţă un lockdown de 5 zile în Phenian din cauza unei “boli respiratorii”

Dictatorul nord corean Kim Jong Un
Dictatorul nord corean Kim Jong Un (KCNA)

Autorităţile din capitala nord-coreeană Phenian au ordonat un lockdown de cinci zile din cauza creşterii numărului de cazuri ale unei boli respiratorii nespecificate, a transmis, miercuri, agenţia de ştiri NK News, cu sediul la Seul, citând un anunţ guvernamental.

Anunţul nu a menţionat COVID-19, dar a precizat că locuitorii din oraş trebuie să rămână în casele lor până la sfârşitul zilei de duminică şi trebuie să se supună unor verificări ale temperaturii de mai multe ori pe zi, potrivit NK News, care monitorizează Coreea de Nord.

Marţi, site-ul a raportat că locuitorii din Phenian păreau că îşi fac provizii de bunuri în aşteptarea unor măsuri mai stricte. Nu este clar dacă şi alte zone ale ţării au impus noi lockdown-uri.

Coreea de Nord a recunoscut primul său focar de COVID-19 anul trecut, dar până în august a declarat victoria asupra epidemiei de SARS-cov-2.

Statul comunist izolat nu a confirmat niciodată câte persoane au contractat COVID, aparent pentru că nu dispune de mijloacele necesare pentru a efectua teste pe scară largă, relatează Reuters.

În schimb, a raportat zilnic numărul pacienţilor cu febră, un număr care a ajuns la aproximativ 4,77 milioane, la o populaţie de aproximativ 25 de milioane. Dar nu a mai raportat astfel de cazuri din 29 iulie.

Marţi, agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a declarat că oraşul Kaesong, în apropiere de graniţa cu Coreea de Sud, a intensificat campaniile de comunicare publică "astfel încât toţi oamenii care lucrează în zonă să respecte în mod voluntar reglementările antiepidemice la locul de muncă şi în viaţa lor".