Coreea de Nord ameninţă să închidă Kaesong

Soldaţii sud-coreeni au ridicat baricade vizavi de Complexul industrial Kaesong din Coreea de Nord pe 13 februarie.
Soldaţii sud-coreeni au ridicat baricade vizavi de Complexul industrial Kaesong din Coreea de Nord pe 13 februarie. (Jung Yeon-Je / AFP / Getty Images)

Coreea de Nord a ameninţat cu închiderea Parcului Industrial Kaesong pe 30 martie. Parcul este una din ultimele fortăreţe ale economiei slabe din Coreea de Nord.

Coreea de Nord a ameninţat pe 30 martie să închidă un complex industrial care este văzut ca ultimul simbol major al cooperării inter-coreene.

Parcul Industrial Kaesong este o societate economică mixtă între Coreea de Nord şi Coreea de Sud "concepută pentru a facilita legături economice mai strânse, prin permiterea firmelor sud-coreene să angajeze forţă de muncă ieftină din Coreea de Nord în sectoarele solicitante ale îmbrăcămintei şi electronicelor", în conformitate cu mass-media sud-coreeană Yonhap.

Parcul Industrial şi-a continuat operaţiunile normale, în ciuda tensiunilor în creştere dintre cele două ţări şi a valului recent de comentarii provocatoare din Coreea de Nord.

Statele Unite ale Americii iau în serios noile ameninţări, potrivit unei declaraţii făcute sâmbătă de Casa Albă.

Phenianul a ameninţat că va închide parcul industrial Kaesong, exprimându-şi furia împotriva relatărilor mass-media care sugerează că acest complex a rămas deschis deoarece a fost o sursă de valută pentru Nordul sărac.

"Dacă grupul marionetă urmăreşte să păteze imaginea RPDC, chiar şi un pic, prin menţionarea unei zone a cărei funcţionare abia a fost continuată, vom închide zona imediat", a declarat un purtător de cuvânt al biroului Coreei de Nord care controlează Kaesong, în comentarii raportate de Korean Central News Agency.

Ministerul unificării din Coreea de Sud a răspuns prin a afirma că ameninţarea nord-coreeană "nu ajută" relaţiilor deteriorate dintre cele două ţări şi a promis să asigure siguranţa sutelor de manageri din Coreea de Sud care traversează frontiera spre locurile lor de muncă din Kaesong.

2012 a fost un an bun pentru companiile care operează în zona proiectului economic inter-coreean, potrivit Yonhap. Producţia economică a fost estimată la 470 milioane de dolari.

Associated Press a contribuit la acest raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe