Controale peste controale la pepenii româneşti care nu sunt toţi chiar... româneşti. Şef al fermierilor, semnal de alarmă

Conform descoperirilor facute de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Florida, pepenele rosu poate determina scaderea tensiunii arteriale. (Noel Celis / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
11.07.2024

Fermierul Ştefan Muscă, preşedinte al Sindicatului Fermierilor Patrioţi din România, a tras un semnal de alarmă în emisiunea "Politica Zilei", moderată de jurnalista Ioana Constantin: instituţiile statului să verifice riguros provenienţa pepenilor, atât cei din Turcia şi Grecia, cât şi cei din România, pentru că mulţi afacerişti fac manevre şi trec prin vămile noastre pepenii din alte ţări, care nu respectă neapărat standardele de calitate, şi apoi spun că sunt româneşti.

Jurnalistă: Controale peste controale la pepenii româneşti, care, mă rog, nu sunt ei chiar româneşti cu toţii, se verifică nivelul de pesticide. Deci, ce-i cu pepenii ăştia, dle Muscă? Mă rog, ăia ai noştri româneşti, săracii, nu cred că au pesticide totuşi.

Ştefan Muscă: Nu mai demult, acum două-trei zile, s-a afirmat că un precupeţ din judeţul Giurgiu cumpăra roşii din Turcia, de la depozitele de la Afumaţi, şi le ducea în supermarketuri spunând că sunt de provenienţă românească. Facem un apel către toate instituţiile statului să verifice pepenii care vin din Turcia şi Grecia şi pe cei din România. Pentru că eu acum nu am nicio garanţie că acei pepeni la care s-a făcut control astăzi şi ieri sunt de provenienţă românească. Dacă sunt de provenienţă românească şi sunt peste norma de pesticide aprobată de Comisia Europeană, să fie amendaţi, să li se confişte marfa, să iasă public. Dar vreau să ştiu sigur că sunt de provenienţă românească.

Jurnalistă: Păi da, problema e totuşi, domnule Muscă, pe unde intră ei prin vămile noastre, trec aşa că prin brânză, se pune tricolorul şi la roşii, şi la pepeni, la multe legume şi fructe, toate româneşti. Exact.

Ştefan Muscă: Vreau să fie verificaţi. Eu, în 2015, am cerut în Comisia de Agricultură, la Parlament, la Camera Deputaţilor, să fie verificate, chiar îmi amintesc acum de un personaj care are la Călugăreni un centru de analize medicale pentru legume şi fructe, să poată verifica toate tipurile de pesticide la legume şi fructe. Şi nici în ziua de astăzi n-a luat nimeni nicio măsură, pentru că noi doream să fie verificate tot ce intră în ţara românească. Acolo noi stabilisem să facem o probă la toate tirurile care intră în Vama Giurgiu: sunt bune să le permitem să intre în România, care nu sunt bune să fie întoarse înapoi. Şi nu s-a luat nicio măsură nici în ziua de astăzi.

Jurnalist: Dar cum verifică ăştia că sunt pepenii noştri sau că sunt din Turcia? Că dacă n-au documente...

Ştefan Muscă: Nu, n-au documente. Nu poate să demonstreze nimeni că sunt de la noi. Singurul lucru, să avem aceste laboratoare la intrarea în ţară. Că dacă intră în România, la revedere. Deci, cum am spus acum două zile, un cetăţean român cumpăra de la Afumaţi, de la depozit de la turci, roşii şi le băga în supermarketuri, sub pavilion de provenienţă românească. Deci a fost descoperit şi a recunoscut vina, aşa că asta se întâmplă şi cu pepenii. Vreau să fie verificaţi. Sunt româneşti, să fie pedepsiţi, nu sunt româneşti să fie întorşi şi opriţi la vamă pentru că nu trebuie să mai ajungă până aici.

Jurnalistă: Dar lăsaţi că am vorbit eu ora trecută, am aflat că nu se mai verifică nimic din ce vine, de exemplu din Ucraina, văd că nici din Turcia, suntem aşa, sat fără câini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor