Continuă seria arestărilor la vârful armatei ruse. Adjunctul şefului Statului Major, închis pentru mită

Generalul-locotenent rus Vadim Shamarin a fost arestat pentru luare de mită la scară largă, 23 mai 2024 (Facebook)
Redacţia
23.05.2024

Un adjunct al şefului Statului Major al armatei ruse a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită pe scară largă, au anunţat joi agenţiile de presă ruse, cea mai recentă dintr-o serie de arestări a unor oficiali militari de rang înalt, transmite AP News.

Arestarea generalului-locotenent Vadim Şamarin a urmat după arestarea, săptămâna aceasta, a generalului-maior Ivan Popov, fost comandant de top în ofensiva Rusiei în Ucraina, de asemenea sub acuzaţia de luare de mită.

În aprilie, ministrul adjunct al Apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru luare de mită. Ivanov a fost un apropiat al lui Serghei Şoigu, pe care preşedintele rus l-a demis din funcţia de ministru al Apărării la scurt timp după învestirea lui Putin pentru un nou mandat în luna mai.

Citiți și Autorităţile ruse au arestat un fost comandant al Armatei 58, suspectat de fraudă [TASS]

Generalul-locotenent Iuri Kuzneţov, şeful Direcţiei principale de personal a Ministerului Apărării, a fost arestat pentru luare de mită la două zile după înlocuirea lui Şoigu.

Şamarin este, de asemenea, şeful Direcţiei principale de comunicaţii a Ministerului Apărării. El este ţinut în arest preventiv timp de două luni, au anunţat agenţiile de presă ruse, care au citat o instanţă militară de garnizoană, dar alte detalii despre acest caz nu au fost comunicate.

Şoigu a fost învinuit pe scară largă pentru eşecul Rusiei de a captura Kievul la începutul luptelor din Ucraina şi a fost acuzat de incompetenţă şi corupţie de către liderul mercenarilor Evgheni Prigojin, care a lansat o revoltă în iunie 2023 pentru a cere demiterea lui Şoigu şi a şefului Statului Major al armatei, generalul Valeri Gherasimov.

Citiți și General de top în Ministerul rus al Apărării a fost reţinut

La mai puţin de o lună după revolta eşuată a lui Prigojin, Ivan Popov a fost demis din funcţia de comandant al Armatei 58.

Forţele lui Popov luptau în regiunea Zaporojie, una dintre cele mai disputate zone din conflictul din Ucraina. Demiterea sa a avut loc la o zi după ce postul de comandă al Armatei 58 din oraşul Berdiansk a fost lovit de un atac ucrainean, ucigând un general de rang înalt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor