"Conspiraţie" confirmată: Fluorura din apa potabilă poate scădea nivelul IQ-ului la copii

(Getty Images)
Redacţia
29.09.2024

Un judecător federal a ordonat Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) să reglementeze în continuare fluorura din apa potabilă, deoarece nivelurile ridicate ar putea reprezenta un risc pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor, informează Headline USA.

Hotărârea, care a fost luată fără prea mare tam-tam, pare să valideze una dintre cele mai vechi aşa-zise teorii ale conspiraţiei din subcultura americană - conform căreia utilizarea fluorizării de către guvern, în special în anumite comunităţi, ar putea face parte dintr-o încercare deliberată de a reduce inteligenţa pentru a crea o populaţie mai supusă şi mai servilă faţă de Noua Ordine Mondială.

Aceasta urmează unei serii de răzbunări recente pentru sceptici, după ce s-a dovedit că mass-media propagandistă a greşit declarând în mod fals lucruri precum ezitarea vaccinului COVID, păcăleala coluziunii cu Rusia, muşamalizarea problemei privind laptopul lui Hunter Biden şi muşamalizarea / lovitura de stat privind acuitatea mentală a lui Joe Biden ca fiind „teorii ale conspiraţiei” neîntemeiate, chiar până în momentul în care acestea s-au dovedit adevărate.

Citiți și York University: un nou studiu leagă fluorul de scăderea coeficientului IQ

În cazul în care fostul preşedinte Donald Trump ar fi reales şi i-ar permite lui Robert F. Kennedy Jr. să declasifice dosarele referitoare la familia sa, ar putea fi demascate şi alte câteva astfel de teorii legate de evenimente importante din secolul al XX-lea, inclusiv decizia de a-l forţa să plece pe preşedintele de atunci Richard Nixon pentru că a ameninţat că va dezvălui cine l-a ucis pe rivalul său din campania electorală, fostul preşedinte John F. Kennedy.

Judecătorul Edward Chen a avertizat că nu este sigur că această cantitate de fluorură adăugată în mod obişnuit în apă cauzează scăderea IQ-ului copiilor, dar a concluzionat că tot mai multe cercetări indică un risc nerezonabil că ar putea fi aşa. El a ordonat EPA să ia măsuri pentru a reduce acest risc, dar nu a spus care ar trebui să fie aceste măsuri.

Este pentru prima dată când un judecător federal ia o decizie cu privire la riscurile de neurodezvoltare pentru copii ale nivelului recomandat de fluorură în apa din SUA, a declarat Ashley Malin, cercetător la Universitatea din Florida, care a studiat efectul unor niveluri mai ridicate de fluorură la femeile însărcinate.

Citiți și Sute de mii de oameni, eligibili pentru pensionare anticipată fără penalizare la pensie

Ea a numit-o „cea mai istorică hotărâre în dezbaterea privind fluorizarea din SUA pe care am văzut-o vreodată”.

Hotărârea judecătorului reprezintă o altă dezaprobare izbitoare a unei practici care a fost salutată drept una dintre cele mai mari realizări ale secolului trecut în domeniul sănătăţii publice. Fluorura întăreşte dinţii şi reduce apariţia cariilor prin înlocuirea mineralelor pierdute în timpul uzurii normale, conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Luna trecută, o agenţie federală a stabilit „cu o încredere moderată” că există o legătură între nivelurile ridicate de expunere la fluor şi IQ-ul scăzut al copiilor. Programul naţional de toxicologie şi-a bazat concluzia pe studii care au implicat niveluri de fluorură de aproximativ două ori mai mari decât limita recomandată pentru apa potabilă.

EPA - un pârât în proces - a susţinut că nu era clar ce impact ar putea avea expunerea la fluor la niveluri mai scăzute. Dar agenţia este obligată să se asigure că există o marjă între nivelul de pericol şi nivelul de expunere. Şi „dacă există o marjă insuficientă, atunci substanţa chimică prezintă un risc”, a scris Chen în hotărârea sa de marţi de 80 de pagini.

„Pur şi simplu, riscul pentru sănătate la nivelurile de expunere în apa potabilă din Statele Unite este suficient de ridicat pentru a declanşa un răspuns de reglementare din partea EPA” în temeiul legislaţiei federale, a scris el.

Jeff Landis, purtător de cuvânt al EPA, a declarat că agenţia revizuieşte decizia, dar nu a oferit alte comentarii.

Citiți și Un raport guvernamental american leagă expunerea ridicată la fluorură de IQ-ul scăzut al copiilor

Context

În 1950, oficialii federali au aprobat fluorizarea apei pentru a preveni cariile dentare şi au continuat să o promoveze chiar şi după introducerea pe piaţă, câţiva ani mai târziu, a unor mărci de pastă de dinţi cu fluor.

Fluorura poate proveni din mai multe surse, dar apa potabilă este principala sursă pentru americani, afirmă cercetătorii. Aproape două treimi din populaţia Statelor Unite beneficiază în prezent de apă potabilă fluorizată, conform datelor CDC.

Din 2015, oficialii federali din domeniul sănătăţii au recomandat un nivel de fluorizare de 0,7 miligrame pe litru de apă. Cu cinci decenii înainte de aceasta, nivelul superior recomandat a fost de 1,2. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit o limită de siguranţă pentru fluorurile din apa potabilă de 1,5.

Separat, EPA are o cerinţă de lungă durată conform căreia sistemele de apă nu pot avea mai mult de 4 miligrame de fluor pe litru de apă. Acest standard este conceput pentru a preveni fluoroza scheletică, o afecţiune potenţial invalidantă care cauzează slăbirea oaselor, rigiditate şi durere.

Dar în ultimele două decenii, studiile au sugerat o altă problemă: o legătură între fluor şi dezvoltarea creierului. Cercetătorii şi-au pus întrebări cu privire la impactul asupra fetuşilor în curs de dezvoltare şi a copiilor foarte mici care ar putea ingera apă cu lapte praf pentru bebeluşi. Studiile pe animale au arătat că fluorura ar putea avea un impact asupra funcţiei celulelor neurochimice din regiunile creierului responsabile pentru învăţare, memorie, funcţii executive şi comportament.

Procesul, susţinut în faţa Curţii Districtuale a SUA din San Francisco, a început în 2017. Principalul reclamant a fost Food & Water Watch, o organizaţie non-profit de apărare a mediului. Chen a pus pe pauză procedurile în 2020 pentru a aştepta rezultatele raportului Programului Naţional de Toxicologie, dar a audiat argumentele avocaţilor cu privire la caz la începutul acestui an.

„Din punctul nostru de vedere, singura modalitate eficientă de a elimina riscul reprezentat de adăugarea substanţelor chimice fluorurate în apă este încetarea adăugării acestora”, a declarat Michael Connett, avocatul principal al reclamanţilor, într-un e-mail trimis miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor