Consecinţele prăbuşirii băncii Silicon Valley încep să se răspândească în întreaga lume

Sediul Silicon Valley Bank (SVB) din Santa Clara, California, 10 martie 2023
Sediul Silicon Valley Bank (SVB) din Santa Clara, California, 10 martie 2023 (Justin Sullivan/Getty Images *)

Consecinţele prăbuşirii Silicon Valley Bank (SVB) încep să se răspândească în întreaga lume, iar fondatorii de startup-uri din zona Bay Area din California intră în panică în ceea ce priveşte accesul la bani şi plata angajaţilor.

Temerile de contagiune au ajuns în Canada, unde portofoliul de credite al băncii s-a dublat în ultimul an. Unitatea SVB din Marea Britanie, care urmează să fie declarată insolvabilă, şi-a încetat deja activitatea şi nu mai primeşte clienţi noi, relatează The Jerusalem Post.

Sâmbătă, liderii a aproximativ 180 de companii din domeniul tehnologiei au trimis o scrisoare prin care îi cer cancelarului britanic Jeremy Hunt să intervină.

"Pierderea depozitelor are potenţialul de a paraliza sectorul şi de a da ecosistemul înapoi cu 20 de ani", au arătat aceştia în scrisoarea consultată de Bloomberg. "Multe afaceri vor fi trimise în lichidare involuntară peste noapte".

Acesta este doar începutul. SVB avea sucursale şi în China, Danemarca, Germania, India, Israel şi Suedia. De asemenea, fondatorii de startup-uri avertizează că prăbuşirea băncii ar putea nimici startup-uri din întreaga lume fără intervenţia guvernului. Societatea mixtă a SVB din China, SPD Silicon Valley Bank Co. a încercat să calmeze clienţii locali peste noapte, amintindu-le că operaţiunile au fost independente şi stabile.

"Această criză va începe luni şi de aceea vă solicităm să o preveniţi acum", au declarat fondatorii şi directorii executivi ai startup-urilor din Marea Britanie în scrisoarea adresată lui Hunt. Printre companiile enumerate în scrisoare se numără Uncapped, Apian, Pockit şi Pivotal Earth.

Hunt a vorbit cu guvernatorul Băncii Angliei despre situaţie sâmbătă dimineaţă, iar, ulterior, secretarul economic al Trezoreriei britanice a organizat o masă rotundă cu firmele afectate, a menţionat Trezoreria.

Subliniind provocarea cu care se confruntă guvernele pentru a înţelege întreaga amploare a repercusiunilor, Trezoreria britanică a început să chestioneze start-up-urile, întrebând cât de mult au în depozit, cât de mult consumă aproximativ în numerar şi cât de mult au acces la facilităţile bancare de la SVB şi nu numai, au declarat două persoane familiare cu această chestiune, care au cerut să nu fie identificate deoarece informaţiile nu sunt publice. Trezoreria a refuzat să comenteze informaţiile.

Fondatorii aşteaptă cu nerăbdare rezultatul mesei rotunde şi orice informaţie despre modul în care vor fi gestionate depozitele lor la bancă. Toby Mather, CEO al companiei Lingumi, un startup de software pentru educaţie, are 85% din banii companiei sale la SVB. El a încercat să îşi transfere conturile de la SVB folosind o aplicaţie pentru iPhone, dar până sâmbătă seară nu era sigur dacă acest lucru a funcţionat. "Este o chestiune de viaţă şi de moarte pentru noi", a spus el. "Aceste lucruri păreau atât de banale înainte".

Jack O'Meara, fondatorul start-up-ului londonez de genomică Ochre Bio, şi-a petrecut weekendul încercând, fără succes, să mute depozitele de la SVB. "Dacă nu se intervine", a spus el, "ar putea cu adevărat să distrugă o generaţie de companii antreprenoriale".

Reprezentantul american Ro Khanna, din California, a organizat vineri seara târziu o adunare publică la care au participat peste 600 de persoane, inclusiv fondatori de startup-uri, lideri din domeniul tehnologiei şi angajaţi ai SVB. Aceasta a durat mai mult de 2 ore şi jumătate, accentul principal fiind pus pe micile întreprinderi care încearcă să plătească salarii în toată ţara începând de luni.

Clienţii încearcă să acceseze banii, cu puţin succes

Clienţii SVB din California, mulţi dintre ei fondatori de startup-uri, au stat vineri, în frig şi ploaie, în faţa sucursalei băncii de pe faimosul bulevard Sand Hill Road din Silicon Valley, bătând la uşile de sticlă închise şi încercând să obţină răspunsuri la întrebările lor din partea reprezentanţilor Federal Deposit Insurance Corporation.

Fondatoarea unei companii de drone a declarat că o retragere pe care a făcut-o joi nu a fost plătită şi că este îngrijorată că nu va putea plăti salariile pentru cei 12 angajaţi cu normă întreagă. Ea a încercat să sune de mai multe ori la FDIC, "dar numărul nu răspunde", a afirmat ea.

Unii din lumea capitalului de risc şi a start-up-urilor încearcă să vină cu soluţii temporare. Uncapped, un startup britanic de tehnologie financiară care acordă împrumuturi altor startup-uri, a declarat că lansează un program de finanţare de urgenţă pentru a ajuta companiile să facă faţă salariilor şi altor obligaţii, precum şi împrumuturi-punte pe termen mai lung pentru a ajuta cu capitalul de lucru.

Alexander Fitzgerald, fondator al startup-ului Cuckoo şi fost oficial al Trezoreriei, a remarcat că finanţele startup-urilor britanice sunt deja întinse din cauza încetinirii pieţei de finanţare cu capital de risc. "Start-up-urile britanice au nevoie ca Trezoreria să intervină rapid", a adăugat el.

În Canada, unitatea SVB Financial Group din această ţară a raportat anul trecut credite garantate în valoare de 435 de milioane de dolari canadieni (314 milioane de dolari), dublu faţă de 212 milioane de dolari canadieni cu un an înainte, arată unele documente. Printre clienţii săi se numără furnizorul de software de comerţ electronic Shopify Inc. şi compania farmaceutică HLS Therapeutics Inc., potrivit unei declaraţii anterioare a băncii.

Firma de tehnologie publicitară AcuityAds Holdings Inc. cu sediul în Toronto a dezvăluit sâmbătă că avea depozite de 55 de milioane de dolari la SVB, reprezentând peste 90% din lichidităţile sale. Firma a oprit vineri tranzacţionarea acţiunilor sale, după o cădere de 14%, invocând "evoluţia situaţiei" cu Silicon Valley Bank.