Concurs UE pentru tinerii cercetători

(photos.com)
Epoch Times România
26.09.2012

Cei mai talentaţi tineri oameni de ştiinţă ai Europei s-au întrunit pe 25 septembrie, la Bratislava, la cea de-a 24-a ceremonie anuală de decernare a premiilor în cadrul Concursului UE pentru tinerii cercetători (EUCYS). Primele trei premii au fost câştigate de echipe din Irlanda, Polonia şi Austria pentru proiecte în domeniul fizicii, chimiei şi ingineriei.

Ceilalţi participanţi au fost recompensaţi pentru proiectele lor din diverse domenii, precum fizică, informatică, matematică, ştiinţe sociale şi biologie. În 2012, premiul internaţional acordat concurenţilor din afară Uniunii Europene a fost câştigat de o echipă din Canada, cu un proiect în domeniul mediului. La concurs au participat 117 concurenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 21 de ani, grupaţi în cadrul a 79 de proiecte, din 36 de ţări, şi care studiază în UE.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă, a precizat: „Îi felicit pe toţi participanţii la concursul de anul acesta. Calitatea proiectelor prezentate este, ca întotdeauna, foarte ridicată şi constituie un semn încurajator pentru viitorul cercetării în Europa. Câştigătorii ediţiilor trecute au urmat cariere prestigioase în cercetare, de exemplu în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene şi la Organizaţia Europeană de Studii Nucleare (CERN). Europa trebuie să continue să-şi încurajeze cele mai bune creiere dacă doreşte să fie un lider în secolul al XXI-lea”.

Proiectele au fost evaluate de un juriu internaţional condus de dna Maria Ana Viana‑Baptista, profesor de geofizică la Institutul de Inginerie din Lisabona (ISEL), iar din juriu au făcut parte doi foşti câştigători ai EUCYS. Toate proiectele prezentate câştigaseră deja premiul întâi la concursurile ştiinţifice pe domenii specifice, organizate pe plan naţional. Temele au provenit dintr-o gamă largă de discipline ştiinţifice: biologie, fizică, chimie, informatică, ştiinţe sociale, mediu, matematică, ştiinţa materialelor, inginerie şi medicină.

Context general

Concursul UE pentru tinerii cercetători a fost creat de Comisia Europeană în 1989 pentru a încuraja cooperarea şi schimburile dintre tinerii cercetători şi pentru a le oferi acestora oportunitatea de a fi îndrumaţi de unii dintre cei mai de seamă cercetători din Europa.

Prin intermediul concursului, CE urmăreşte să consolideze eforturile depuse de ţările participante în vederea atragerii tinerilor spre cariere în ştiinţă şi cercetare.

Informaţii complete cu privire la concursul din acest an sunt disponibile la adresa: http://www.media.eucys2012.eu/. Toate cele trei echipe câştigătoare ale locului întâi au primit câte un premiu în valoare de 7 000 EUR; echipele de pe locurile doi şi trei au primit 5 000 EUR şi, respectiv, 3 500 EUR. Printre celelalte premii s-au numărat excursii la Forumul ştiinţific internaţional pentru tineret de la Londra şi la Seminarul ştiinţific internaţional pentru tineret de la Stockholm, premii acordate de sponsori din mediul privat, precum şi de Centrul Comun de Cercetare (serviciul ştiinţific intern al Comisiei Europene), de Eiroforum (grupul paneuropean al organizaţiilor de cercetare) şi de Oficiul European de Brevete.

Pe lângă ceremonia de decernare a premiilor, tinerii cercetători au avut ocazia să-şi prezinte proiectele în cadrul unei expoziţii de patru zile şi să participe la numeroase ateliere de lucru şi conferinţe auxiliare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor