Comuniştii vor adoptarea legii lustraţiei pentru că se simt jigniţi după interzicerea secerei şi ciocanului

Clădirea Guvernului Republicii Moldova
Clădirea Guvernului Republicii Moldova (The Epoch Times)

Potrivit publika.md, liberalii salută ideea comuniştilor de a elabora un proiect de lege a lustraţiei. Potrivit preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, formaţiunea sa va propune, de asemenea, un astfel de document. Problema este că dosarele foştilor agenţi secreţi nu pot fi examinate, pentru că sunt la Tiraspol, mai spune Ghimpu.

Preşedintele PL Mihai Ghimpu a mai adăugat: "Legea lustraţiei este o speculaţie. PCRM poate să o prezinte. O să vedem când o să fie o nouă conducere la SIS dacă sunt dosare sau nu. Se simt jigniţi după condamnarea crimelor comunismului şi interzicerea secerei şi ciocanului şi au început să atace PL-ul. Dacă au fost opt ani la guvernare de ce n-au prezentat aceste probe?"

Recent, deputatul comunist Artur Reşetnicov a transmis pentru publika.md că în fracţiunea PL sunt mai multe persoane care ar fi colaborat cu KGB-ul. Din acest motiv, comuniştii spun că vor elabora un proiect al Legii lustraţiei, care va fi înregistrat în Parlament în această toamnă.

Totodată, mai mulţi membri şi simpatizanţi ai PCRM au creat, pe o reţea de socializare, un grup care să susţină aprobarea acestui act normativ. Legea lustraţiei a fost adoptată de mai multe ţări europene, inclusiv de Polonia, România şi Ţările Baltice, şi prevede că persoanele care au colaborat cu regimul comunist nu au dreptul să deţină funcţii în instituţiile publice, ne aduce la cunoştinţă publika.md.