Comuniştii şi socialiştii au contestat ratificarea Convenţiei de la Istanbul la Curtea Constituţională a Moldovei

Deputaţi PAS, protest pentru ratificarea convenţiei de la Istanbul
Deputaţi PAS, protest pentru ratificarea convenţiei de la Istanbul (facebook.com/PAS)

Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Grigore Novac şi Vasile Bolea, au sesizat marţi Curtea Constituţională cu privire la controlul constituţionalităţii Legii cu privire la ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, numită Convenţia de la Istanbul.

Aceştia consideră că „scopul Convenţiei este altul camuflat şi total străin convingerilor şi tradiţiilor majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova”.

La 14 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat cu voturile deputaţilor PAS Convenţia de la Istanbul. Deputaţii din fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au boicotat votul.

Convenţia de la Istanbul a fost semnată de R. Moldova la 6 februarie 2017 şi include 81 de articole cu prevederi prin care statele părţi asigură prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor şi adoptarea politicilor integrate.

Parlamentul R. Moldova susţine că vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenţei, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar şi alte măsuri în acest sens.

De menţionat că unele ţări din Europa de Est ca Rusia, Bulgaria şi Ungaria nu au ratificat Convenţia invocând că ar ascunde pericole la adresa „familiei tradiţionale”. Mai mult, Turcia a devenit anul acesta prima ţară care a denunţat Convenţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe