Competiţie internaţională de acrobaţie aviatică, în staţiunea Mamaia

Epoch Times România
25.04.2009

Primul concurs de acrobaţie aeriană sub egida Federaţiei Aeronautice Internaţionale (FAI) se va desfăşura în ţara noastră, în staţiunea Mamaia, în perioada 10-12 iulie, a anunţat, vineri, primarul Constanţei, Radu Mazăre, într-o conferinţă de presă susţinută la aerodromul Regional Air Services (RAS) de la Tuzla.

Competiţia FAI Mamaia - World Elite Aerobatic Formula este organizată de RAS şi de multiplul campion mondial la acrobaţie aeriană Jurgis Kairys, cu sprijinul financiar al Primăriei Constanţa, cheltuielile totale fiind de cel mult un milion de euro.

Potrivit lui Radu Mazăre, administraţia locală va contribui cu suma de 450.000 de euro, alte câteva sute de mii de euro provenind de la diferiţi sponsori.

La competiţie vor participa şapte piloţi, Ramon Alonso (Spania) - campion mondial absolut în 2007, Eric Vazeille (Franţa) - campion mondial absolut în 2000, Svetlana Kapanina (Rusia) - de cinci ori campioană mondială, campionii naţionali Hubie Tolson (USA) şi Tom Cassel (Marea Britanie), Zoltan Veres (Ungaria) şi un pilot din partea organizatorilor desemnat de RAS. Competitorii se vor desfăşura într-o zonă restrânsă, de un kilometru cub, deasupra centrului staţiunii Mamaia.

"Sunt absolut convins că toată România va privi la televizor, iar toţi turiştii aflaţi pe litoral se vor aduna ca să vadă acest eveniment de talie mondială, de fapt o etapă din campionat", a afirmat edilul Constanţei.

Directorul aerodromului RAS, Mugurel Toma, a menţionat că toată baza de operare şi tot suportul tehnic vor fi oferite de baza aeronautică şi că "faţă de concursul aviatic desfăşurat anul trecut în staţiunea Mamaia, care a fost unul de viteză, cel din acest an va fi unul care va merge pe o formulă nouă, de spectaculozitate şi precizie a piloţilor".

Radu Mazăre a declarat că banii cheltuiţi cu organizarea concursului aviatic reprezintă circa 0,7% din bugetul local, în condiţiile în care bugetul total al Primăriei Constanţa în acest an este de 130-140 de milioane de lei, precizând că, deşi este perioadă de criză, nu trebuie să se renunţe la organizarea acestor evenimente.

"Exact în acest moment de criză, pentru a nu intra pe o pantă descendentă, trebuie să găseşti mijloacele ca să faci lucrurile să functioneze cu o mai mare viteză şi spectaculozitate decât în vremuri normale. Peste tot se caută să se dinamizeze atât economia, cât şi turismul. Dacă noi am da câţiva paşi înapoi acum, am intra pe o pantă descendentă din care ne-ar fi foarte greu să ieşim. O să reuşim. De fapt nu sunt nişte sume fabuloase cele care sunt cheltuite de primărie şi, reamintesc, că toţi banii din mult hulita taxă de barieră vin către aceste evenimente organizate în sezonul estival", a declarat Radu Mazăre.

Conform primarului Constanţei, la începutul lunii mai, pilotul de formula unu David Coulthard va pilota, în staţiunea Mamaia, un monopost, putând fi urmărit timp de aproape patru ore de iubitorii acestui sport, iar la sfârşitul sezonului estival va fi competiţia de ambarcaţiuni de mare viteză pe Lacul Siutghiol, concurs pentru organizarea căruia primăria plăteşte 500.000 de euro.

"Pentru venirea pilotului britanic David Coulthard primăria nu cheltuieşte nimic, pentru că aşa suntem noi, băieţi isteţi", a afirmat Mazăre.

După conferinţa de presă, primarul Constanţei a făcut o plimbare cu un avion de mici dimesiuni, fiind pilotat de unul dintre piloţii de la Aerodromul Tuzla. Înainte de decolare, Radu Mazăre s-a închinat rugându-se ca zborul să fie fără probleme, după ce povestise despre anumite peripeţii neplăcute prin care a trecut în urmă cu doi ani, când a închiriat un avion pentru a fi dus în Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor