Competiţie de dans reuşită în ciuda ostilităţilor la care este supusă

Membrii comisiei competiţiei, Vina Lee, Wang Xuejun şi Zhang Tiejun (S-D) în Hong Kong. Preliminariile concursului de dans clasic chinez organizat de NTD TV s-au desfăşurat conform planului, în ciuda ameninţărilor unui grup sprijinit de Partidul Comunist Chinez.
Membrii comisiei competiţiei, Vina Lee, Wang Xuejun şi Zhang Tiejun (S-D) în Hong Kong. Preliminariile concursului de dans clasic chinez organizat de NTD TV s-au desfăşurat conform planului, în ciuda ameninţărilor unui grup sprijinit de Partidul Comunist Chinez. (Sun Qingtian / The Epoch Times)

HONG KONG – Huiduieli, urlete, bannere afişate şi chiar blocarea unui pasaj de trecere – aşa s-a manifestat un grup din apropierea Partidului Comunist Chinez (PCC) la Hong Kong, încercând fără succes să deturneze un concurs de dans tradiţional chinezesc, sâmbătă.

Grupul, care este condus de către un membru al Departamentului Frontului Unit al PCC, a perturbat evenimente organizate de către grupuri independente religioase şi de cultură chineză din Hong Kong în ultimele câteva luni, la foarte scurt timp după înfiinţarea sa, în iunie. Partidul vede astfel de grupuri independente, ca pe o ameninţare, întrucât acestea oferă o experienţă alternativă despre cultura şi naţiunea chineză, diferită de cea propagată de regim.

Un concurs de dans

De data aceasta a fost vorba despre preliminariile la cea de-a cincea ediţie a Concursului de Dans Clasic Chinez organizat de Televiziunea New Tang Dynasty (NTD). NTD este cea mai importantă televiziune în limba chineză, care organizează competiţii privind diferite forme ale culturii tradiţionale chineze.

Recent, autorităţile chineze comuniste au parcurs distanţe mari numai pentru a descuraja şi, în multe cazuri pentru a împiedica prin forţă dansatori din China să participe la aceste competiţii. Acţiunea s-a mutat la Hong Kong, în apropierea datei de concurs – şi a început încă din aeroport.

Atunci când juriul, dintre care unii erau membrii de rang înalt ai companiei de dans Shen Yun Performing Arts, treceau prin punctul de control de la aeroport în data de 16 august, personalul aeroportului părea să îi identifice şi să îi urmărească cu privirea în timp ce vorbeau prin staţiile lor de walkie-talkie . Membrii juriului au trecut prin vamă fără incidente, dar au raportat că au fost urmăriţi în Hong Kong.

Asociaţie de agitatori

Responsabilă de aceste perturbaţii este Asociaţia de Tineret Hong Kong. Reprezentanţii acesteia atârnau bannere care calomniau Falun Gong, o disciplină spirituală chineză care este persecutată de către autorităţile comuniste şi la care mulţi dintre membrii juriului şi organizatori ai competiţiei de dans aderă. Bannerele au fost afişate în apropierea hotelului unde erau cazaţi membrii juriului, şi în apropierea sălii unde urma să se desfăşoare competiţia.

Asociaţia sus menţionată şi-a făcut simţită prezenţa în Hong Kong din luna iunie, când reprezentanţi ai săi au perturbat standurile unor voluntari Falun Gong care vorbeau turiştilor din China continentală despre persecuţia la care este supusă în China practica lor spirituală Falun Gong. Membrii asociaţiei şi-au atârnat bannerele peste cele ale practicanţilor Falun Gong, şi la un moment dat au scos la iveală un cuţit enorm sau satâr pe care îl manevrau în încercarea de a-i intimida pe unii practicanţi.

Ulterior s-a descoperit că liderul grupului, Lin Guo-o, are legături strânse cu Partidul Comunist din China, în special ca operator al aparatului Frontul Unit al Partidului. Asociaţia îşi propune să construiască alianţe cu organizaţii care par să nu facă parte din Partid şi să le folosească pentru a-i izola şi a-i ataca pe aceia ce sunt declaraţi ca inamici ai partidului.

În jur de 30 de persoane, îmbrăcate în tricouri de culoare verde-lime pentru a-şi demonstra apartenenţa la Asociaţia de Tineret, s-au angajat în activităţi menite să deranjeze şi să perturbe în afara sălii unde urma să se desfăşoare competiţia de dans, în data de 18 august. De exemplu, strigau şi ţipau în apropierea membrilor juriului în timp ce aceştia îşi croiau drum către sala de concurs, la Centrul Comunităţii Caritas în Kowloon, Hong Kong. Au încercat de asemenea să blocheze calea de acces a membrilor juriului, întinzându-se pe jos pe trotuar sau pe treptele clădirii în care se afla sala de concurs.

Deranjând oaspeţii

Aceiaşi reprezentanţi ai Asociaţiei de Tineret din Hong Kong, au agresat verbal unii oaspeţi invitaţi de către organizatorii competiţiei. Printre cei vizaţi s-a numărat şi Directorul Comunităţii Partidului Democratic din Hong Kong, Chow Wai Tung, care la un moment dat a încercat să liniştească antagoniştii, dar a fost înjurat de către aceştia. Ofiţerii de poliţie aflaţi în preajmă au intervenit şi l-au ajutat să revină cu bine în sala de concurs.

Scandalagii au atacat din nou la ora prânzului: în vreme ce membrii audienţei care ieşiseră din clădire pentru o scurtă pauză încercau să revină în sală, membrii asociaţiei cu pricina i-au huiduit şi au încercat să le blocheze din nou calea.

Unii membrii ai asociaţiei şi-au cumpărat bilete, în încercarea de a intra în sală şi a cauza alte probleme şi întreruperi. Unii dintre aceştia au încercat chiar să intre cu forţa în clădire. Când s-au plâns că nu li se permite accesul în sală ca urmare a comportamentului lor, organizatorii competiţiei le-au restituit contravaloarea biletelor.

Grupul s-a retras pe un podeţ din apropiere, unde alţi indivizi care păreau să facă parte din acelaşi grup, înregistrau scenele cu ajutorul unor camere video sau a unor aparate foto telescopice. Alţii ce le stăteau în preajmă, vorbeau la telefoane mobile în timp ce priveau scandalul. În momentul în care un reporter Epoch Times s-a apropiat pentru a-i fotografia, mulţi dintre ei şi-au acoperit feţele cu mâna şi au bătut în retragere.

Agresarea concurenţilor

Intimidarea potenţialilor concurenţi din China a dus la situaţia în care multora dintre cei ce îşi programaseră să intre în competiţie, le-a fost imposibil să participe. Datorită interferenţei, la sesiunea de după amiază a concursului, la grupa adulţi, s-a prezentat un singur concurent. La grupa de juniori, sesiunea de dimineaţă, au fost prezenţi treisprezece dansatori – cinci fete şi opt băieţi, după cum informează organizatorii.

Ma Lijuan, directorul Seriei de Competiţii a NTD, a declarat că a existat un total de 42 de persoane înregistrate în concurs pentru secţiunile adulţi şi juniori, şi mai mult decât atât, care şi-au exprimat dorinţa de a participa, dar artiştii au fost împiedicaţi de către forţele de securitate chineze să se prezinte.

Unii artişti au fost împiedicaţi să părăsească Shenzhen, un oraş din apropiere din China, pentru a nu putea participa la competiţie. Rudele artiştilor interpreţi chinezi din Hong Kong au primit telefoane de ameninţare.

Membrii juriului, inclusiv Vina Lee, Xuejun Wang, Tiejun Zhang, toţi membrii de rang înalt ai Shen Yun Performing Arts, care împărtăşesc abordarea NTD faţă de cultura tradiţională chineză, şi sprijină concursurile de dans organizate de NTD, alături de Lijuan Ma, au fost optimişti cu privire la rezultatul evenimentului, în ciuda întreruperilor intense. "Faptul că au avut loc preliminariile aici, în Hong Kong, este semnificativ", a declarat Ma. "Noi credem că acest concurs de dans va avea succes."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură