Comisia Europeană va urmări cu atenţie evoluţiile din România

Comisia Europeană, Bruxelles.
Comisia Europeană, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.07.2012

Comisia Europeană va urmări cu atenţie evoluţiile din România, a afirmat, miercuri, Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, care s-a arătat îngrijorată de atacurile la adresa Curţii Constituţionale din România.

Purtătorul de cuvânt al CE, Pia Hansen, a afirmat că poziţia comisarului Reding reflectă îngrijorări care nu sunt noi în privinţa României şi care se referă la independenţa justiţiei.

La rândul său, Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, a declarat că vicepreşedintele CE şi-a exprimat într-o declaraţie politică pe Twitter îngrijorările legate de posibilele evoluţii care ar putea afecta Curtea Constituţională a României. “În această dimineaţă (n.r. - miercuri), am văzut declaraţiile care reiterează că nu este făcută nicio schimbare care să afecteze componenţa Curţii Constituţionale. Desigur, independenţa sistemului judiciar este un principiu fundamental care trebuie respectat şi este o precondiţie pentru a câştiga încrederea cetăţenilor şi a investitorilor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al comisarului pentru justiţie, care a menţionat că Bruxellesul va urmări cu atenţie evoluţiile de la Bucureşti.

Pe de altă parte, întrebat dacă evoluţiile politice vor afecta raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, a evitat un răspuns concret. El a arătat că în rapoartele succesive din cadrul MCV pentru România şi Bulgaria, Comisia Europeană a subliniat importanţa independenţei şi a caracterului funcţional al sistemului judiciar. “În cazul României, atenţia a fost concentrată mai ales pe reforma sistemului judiciar şi pe lupta împotriva corupţiei”, a spus Mark Gray.

El a adăugat că viitorul raport MCV este în curs de pregătire, iar data adoptării şi prezentării nu a fost încă stabilită, deşi intenţia este ca acest raport să fie prezentat la jumătatea acestei luni. ''Evident, toate evoluţiile legate de reforma sistemului judiciar şi de lupta împotriva corupţiei vor fi cuprinse în acest raport”, a conchis purtătorul de cuvânt al CE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor