Comisar hunedorean, în vizorul DNA. Cum arată averea impresionantă pe care a acumulat-o acesta

(Facebook / PolitiaCapitalei.RO)
Andrei Popescu
03.10.2024

Un comisar de poliţie din Simeria, judeţul Hunedoara, a fost plasat sub control judiciar şi este cercetat de procurorii DNA pentru o serie de infracţiuni. Spre exemplu, acesta este acuzat că ar fi determinat mai multe persoane să depună cereri de plată la APIA pe baza unor documente false şi că el ar fi fost beneficiarul real al acelor plăţi de aproape 500.000 de euro.

De asemenea, comisarul este investigat şi pentru averea impresionantă pe care a strâns-o în ultimii 15 ani, care include două vile, două apartamente şi opt case de vacanţă, plus un spaţiu comercial primit ca donaţie.

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 26 septembrie 2024, faţă de George Alexandru Zeriu, la data faptelor comisar de poliţie, cu aviz de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei oraşului Simeria, judeţul Hunedoara, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinere de fonduri europene (21 acte materiale), complicitate la instigare la fals intelectual, în formă continuată (17 acte materiale), instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, fals în declaraţii, în formă continuată (şase acte materiale)”, a transmis DNA într-un comunicat.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2019-2023, inculpatul ar fi determinat mai multe persoane fizice să depună, în nume propriu, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Judeţean Hunedoara şi Centrul Local Brad mai multe cereri unice de plată, la care ar fi fost ataşate documente false, potrivit cărora persoanele fizice respective utilizau diferite suprafeţe de teren şi deţineau animale, iar unele dintre aceste persoane nu îndeplineau calitatea de fermier, primind pentru acest lucru subvenţii. În fapt, inculpatul Zeriu George – Alexandru ar fi fost beneficiarul real al plăţilor A.P.I.A., având ca rezultat producerea unui prejudiciu bugetului Uniunii Europene în valoare totală de 2.462.495 lei (aprox. 493.000 euro). În acelaşi timp, inculpatul ar fi ajutat persoanele în numele cărora erau depuse cererile pentru plăţile A.P.I.A. să obţină adeverinţe din care să rezulte că terenurile sunt utilizate de ele, deşi contractele de arendare au fost încheiate de inculpat, dar pe numele altor persoane.

Totodată, continuă DNA, în perioada 2017-2024, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, Zeriu, cu încălcarea interdicţiilor legale, ar fi efectuat, direct, activităţi de comerţ cu animale şi produse, folosindu-se de abatorul unei societăţi comerciale pe care o administra în fapt.

În plus, se mai arată în comunicat, “în perioada 2019-2024, în cadrul declaraţiilor anuale de avere şi interese, inculpatul nu a menţionat o serie de bunuri mobile achiziţionate pe numele altor persoane, dar utilizate de acesta (autoutilitară Toyota Hilux, autoturism Porsche Cayenne, autoutilitară Mercedes Benz Vito, autoutilitară Ford Transit, autoturism Audi A5).

Conform procurorilor, în perioada în care se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, să nu exercite profesia de poliţist.

În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alţi suspecţi, pentru infracţiuni de fraudare a fondurilor europene (autorat sau complicitate), fals intelectual (instigare şi complicitate), fals informatic.

Potrivit Defapt.ro, Zeriu a strâns o avere impresionantă în ultimii 15 ani. În anul 2009, avea un teren intravilan de aproape 1.300 mp în localitatea de baştină Brad, plus o vilă de 221 mp. Apoi, în anul 2015, a cumpărat pe persoană fizică un teren agricol de 104 hectare în localitatea hunedoreană Balşa. La un preţ minim de 3.000 de euro hectarul rezultă că valoarea acestui teren depăşeşte cu uşurinţă 300.000 de euro, deşi poliţistul nu dispunea de aceşti bani.

Un alt teren agricol, de 49,4 hectare, l-a cumpărat în anul 2018. Doi ani mai târziu, a primit ca donaţie un teren intravilan în localitatea Brad de 4.420 mp. Apoi, în 2021, a mai cumpărat un teren intravilan de 360 mp în Simeria. În anul 2016 şi-a cumpărat prima casă de vacanţă, de 110 mp. Un an mai târziu şi-a cumpărat un apartament în Deva şi o nouă casă de vacanţă în Balşa. Anul 2018 i-a adus în portofoliu alte patru case de vacanţă.

La capitolul maşini, a menţionat că deţine un autoturism Hyundai, vechi din 2009, şi două remorci. Dar are şi datorii. În 2017, a luat un împrumut de 155.000 de lei de la BRD, scadent în 2047. Patru ani mai târziu, adică în 2021, a mai luat alţi 292.000 lei. Tot în 2021, comisarul a mai luat un credit, de 70.000 de euro, de la o anume Andreea Iulia Simina. Femeia îşi vrea banii înapoi în 2051. De la aceasta, poliţistul încasa o arendă de 400 lei în anul 2020, mai precizează site-ul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor