Colonelul rus care se ocupă de servieta cu coduri nucleare a lui Putin, găsit împuşcat

Servieta cu coduri nucleare a lu Boris Eltin
Servieta cu coduri nucleare a lu Boris Eltin (Stanislav Kozlovskiy/east2west news)

Un colonel rus în rezervă, care a fost însărcinat cu transportarea servietei cu codurile nucleare ale lui Vladimir Putin, a fost găsit împuşcat în locuinţa sa de lângă Moscova.

Vadim Zimin, în vârstă de 53 de ani, ar fi grav rănit şi s-ar afla la terapie intensivă, spun rapoartele, potrivit presei britanice.

Colonelul în retragere al Serviciului Federal de Securitate (FSB) Zimin s-a ocupat de faimoasa servietă de pe vremea fostului preşedinte Boris Elţîn. El a continuat în serviciul de securitate ajungând la rangul de colonel sub succesorul lui Elţîn, Vladimir Putin, dar rolul său precis pentru fostul spion KGB nu este clar.

Zimin a fost găsit cu răni prin împuşcare în bucătăria apartamentului său din Krasnogorsk, în regiunea Moscovei.

Împuşcăturile au avut loc în timp ce Zimin se confrunta cu o anchetă penală pentru presupusă luare de mită, după ce s-a alăturat serviciului vamal într-o funcţie de conducere, relatează Moskovski Komsomoleţ.

Aflat în arest la domiciliu din cauza dosarului penal, Zimin susţinea că este nevinovat.

Presa rusă a relatat că bărbatul ar fi "încercat să se sinucidă" după ce a băut împreună cu fratele său.

Zimin a fost descoperit de fratele său, zăcând într-o baltă de sânge, cu o rană la cap, iar în apropiere se afla un pistol pneumatic Izh 79-9TM.

Potrivit sursei citate, se ştie că Putin sfida Occidentul insistând ca ofiţerul care poartă servieta cu codurile nucleare să fie vizibil lângă el.

Putin a făcut acest lucru inclusiv în aprilie, când a participat la funeraliile politicianului ultranaţionalist Vladimir Jirinovski la Moscova.