Coabitare cu scântei: Cum s-au contrat Băsescu şi Ponta pe tema atitudinii premierului

Coabitarea dintre preşedintele Băsescu şi premierul Ponta a ajuns la faza de război al declaraţiilor, când cei doi nu ratează niciun moment pentru a spune ce cred unul despre altul. După ce fiecare şi-a comparat adversarul cu Ceauşescu, marţi cei doi au trecut la aprecieri pline de umor. "Pisicuţ" şi "mitoman" au fost două dintre apelativele cu care Băsescu l-a descris pe Ponta, care, la rândul a replicat: "Pisica blândă zgârie rău". Nu a fost uitat nici Antonescu, despre care Băsescu a afirmat că are busola pierdută şi nu mai are nicio şansă să ajungă preşedinte.
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
28.11.2012

Coabitarea dintre preşedintele Băsescu şi premierul Ponta a ajuns la faza de război al declaraţiilor, când cei doi nu ratează niciun moment pentru a spune ce cred unul despre altul. După ce fiecare şi-a comparat adversarul cu Ceauşescu, marţi cei doi au trecut la aprecieri pline de umor. "Pisicuţ" şi "mitoman" au fost două dintre apelativele cu care Băsescu l-a descris pe Ponta, care, la rândul a replicat: "Pisica blândă zgârie rău". Nu a fost uitat nici Antonescu, despre care Băsescu a afirmat că are busola pierdută şi nu mai are nicio şansă să ajungă preşedinte.

Băsescu a fost primul care a ieşit "la atac" şi a declarat despre Ponta că e ca "un pisicuţ" atunci când vine la Palatul Cotroceni, iar după ce pleacă îşi schimbă total comportamentul.

"Victor Ponta, când vine la mine, e ca un pisic, ca un pisic, "da, domnule preşedinte, da domnu' preşedinte" şi după ce iese şi ajunge la Palatul Victoria sau ajunge ... se vede cu un microfon în faţă vorbeşte cum vedeţi. De aceea îl fac mincinos, de aceea îl fac mincinos şi pentru ce a povestit despre CSAT, de aceea îl fac mincinos şi pentru declaraţiile pe care le dă pentru presa străină, pentru că are nevoie de imaginea mea externă şi spune "coabitez, am învăţat din lecţia verii, nu ştiu ce...", iar acasă face ce face. El e mitoman, e bolnav din punctul ăsta de vedere, cum e Crin Antonescu bolnav de somn, omul ăsta e bolnav de minciună. E mitoman", a precizat Băsescu.

Şeful statului a afirmat că vrea să-i dea jos masca lui Ponta şi să afle lumea cum acţionează el de fapt.

În replică, Ponta a afirmat că "pisica blândă zgârie rău" şi le-a cerut jurnaliştilor să-l întrebe pe preşedinte de ce este aşa de nervos. "E clar că Traian Băsescu simte că vine 9 decembrie şi că oamenii o să-i dea răspunsul final pentru 9 decembrie. E supărat pe toată lumea. Faptul că preşedintele nu e în stare să fie serios, se duce pe la televizor să spună nişte baliverne, nu insemana că şi noi trebuie să fim la fel", a declarat Ponta.

Cine a organizat "show-ul" de la Oltchim?

Preşedintele Traian Băsescu l-a mai acuzat pe Ponta că a construit deliberat "show-ul" de la privatizarea Oltchim şi l-a adus în capcană pe Dan Diaconescu, pentru a-l distruge, deoarece lua electorat de la PSD.

"A făcut show-ul cu Oltchim, un show pe care l-a făcut deliberat, l-a construit... Cum vă imaginaţi că o astfel de companie poate fi privatizată pe persoană fizică? Condiţiile au fost ajustate şi dedicate, pentru ca el a vrut să-l distrugă dintr-o lovitură pe Dan Diaconescu, să-i arate că nu are bani. Pentru că se pare, eu n-am văzut, dar asta e ce ştiu, ca motivaţie, Dan Diaconescu tot promova ideea că el va salva şi Oltchim şi căi ferate şi nu ştiu ce. Şi atunci domnul Ponta s-a dus în întâmpinarea lui, punând condiţii de privatizare a Oltchimului în care să-l aducă pe Dan Diaconescu în capcană şi Dan Diaconescu a venit ca un şoricel la brânzică în capcană, iar el a zis că-l va distruge, pentru că i se pare că Dan Diaconescu ia electorat de la PSD" , a afirmat Băsescu, la B1 Tv.

Preşedintele l-a mai criticat pe premier pentru că ar fi făcut jocuri politice pe seama celor 3.200 de angajaţi de la Oltchim.

"Domnule, nu te joci în acest hal cu companii de asemenea dimensiuni. Nu-ţi poţi permite să faci jocuri politice nici pe cei 3.200 de salariaţi de acolo, nici pe economia României. Ponta nu a ezitat să le facă, nu a ezitat să le facă. E de un cinism incredibil omul ăsta. La vârsta lui, atâta cinism este prea mult", a afirmat Băsescu.

Ponta, refuzat pentru funcţia de premier

Şeful statului a mai dat de înţeles că nu îl va numi premier pe Ponta, dacă USL va câştiga alegerile pe 9 decembrie. Însă Ponta nu s-a arătat surprins şi nici deranjat, precizând că preşedintele a mai spus, la începutul anului, că nu îl va desemna niciodată premier şi, cu toate acestea, l-a numit prim-ministru pe 27 aprilie.

"Nu era domnul Băsescu cel care zicea, prin ianuarie-februarie că nu mă numeşte niciodată? M-a numit pe 27 aprilie, ce să facă. Eu nu cred că m-a numit din plăcere sau din iubire. Asta e, aşa o să facă şi după alegeri", a precizat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu l-a criticat şi pe liderul PNL, Crin Antonescu, despre care a declarat că "are busola pierdută". "Antonescu are busola pierdută şi odată cu pierderea busolei a pierdut şi orice şansă de a fi preşedintele României. Omul a ratat şansa. A avut şansa unei stagiaturi ca preşedinte interimar", a susţinut Băsescu, la B1 Tv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor