Ce părere are preşedintele Traian Băsescu despre o nouă numire a lui Victor Ponta în funcţia de premier

Preşedintele Traian Băsescu şi-a mărturisit pentru prima oară, cât de cât un pic mai explicit comparativ cu alte ocazii, părerea sa despre revenirea premierului Victor Ponta în funcţia care i-a dat atât de multe bătăi de cap şefului de stat.
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
27.11.2012

Preşedintele Traian Băsescu a mărturisit pentru prima oară, cât de cât mai explicit comparativ cu alte ocazii, părerea sa despre revenirea premierului Victor Ponta în funcţia care i-a dat atât de multe bătăi de cap şefului de stat.

Traian Băsescu a admis marţi, în emisiunea ”Sub semnul întrebării” de la televiziunea B1 TV, moderată de jurnalistul Robert Turcescu, că i-ar fi greu să numească pentru a doua oară un premier care a participat la demiterea sa.

”Nu ştiu dacă simţiţi ce simte un preşedinte căruia i se cere să numească a doua oară un prim-ministru care a participat la suspendarea sa”, a precizat Traian Băsescu. ”Dispreţ” - ar fi cuvântul care ar defini mai bine sentimentul, a declarat şeful statului.

”Singurul premier care a rămas loial relaţiei, nu mie, a fost Emil Boc”, a adăugat Traian Băsescu.

În acest context, Traian Băsescu l-a condamnat pe Tăriceanu că s-a aliat cu PSD:

”I se reproşează lui Crin Antonescu că a dus PNL în PSD. NU acest lucru l-a făcut Tăriceanu, să fim cinstiţi. El a fost cel care a şi refuzat intrarea în guvernare în 2008, condiţionând-o de funcţia de prim-ministru”.

Referitor la noul guvern, Traian Băsescu a declarat că s-ar autocondamna dacă ar accepta ”formarea unui guvern antieuropean, care să distrugă ce s-a format în opt ani”.

USL îl vrea pe Ponta premier după alegeri, cu orice preţ

Congresul partidelor din USL l-a desemnat în urmă cu 10 zile pe Ponta ca viitor premier, dacă Uniunea va câştiga alegerile parlamentare.

Vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă, a afirmat că USL nu are deocamdată o altă propunere şi că preşedintele Traian Băsescu va fi suspendat dacă refuză numirea lui Ponta.

”Nu ştiu dacă simţiţi ce simte un preşedinte căruia i se cere să numească a doua oară un prim-ministru care a participat la suspendarea sa”, a precizat Traian Băsescu. ”Dispreţ” - ar fi cuvântul care ar defini mai bine sentimentul, a declarat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că va desemna după alegeri un premier care să servească interesului naţional, lucru care a lăsat loc interpretărilor.

Traian Băsescu a precizat totodată că nu se teme de suspendări şi că nu-i este frică de politicieni.

Crin Antonescu: Dacă USL câştigă alegerile şi Traian Băsescu nu-l numeşte pe Ponta premier, declanşam suspendarea

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat încă din luna octombrie că, în cazul în care USL câştigă alegerile, dacă Traian Băsescu nu-l va desemna pe Victor Ponta premier, şeful statului va fi suspendat din nou.

"Nu exclud aşa ceva (o nouă suspendare - n.r.), pentru că aşa nu ţine de mine sau de noi Nu exclud. Nu am cum să exclud aşa ceva pentru că aşa ceva nu ţine de mine sau de noi. Imaginaţi-vă, de pildă, că în 2012 chiar, avem alegeri, alegerile dau o expresie clară de voinţă politică şi, împotriva spiritului Constituţiei, preşedintele refuză să ia act de asta şi numeşte un alt prim-ministru. Se ajunge probabil la suspendare şi se ajunge încă în 2012. Eu nu am cum să ştiu asta. Presupun sau pronostichez că nu se va întâmpla şi, dacă nu se va întâmpla, o nouă suspendare a preşedintelui nu este un punct de program nici declarat, nici nedeclarat", a precizat preşedintele PNL la Pro TV.

Solicitândui-se să comenteze eventualitatea în care USL câştigă alegerile cu 50% plus unu şi îl nominalizează pe Victor Ponta premier, iar preşedintele Traian Băsescu refuză să-l numească pe Ponta, solicitând un alt nume de la USL sau nominalizând pe altcineva din rândul USL, Antonescu a precizat că în această situaţie se va declanşa procedura de suspendare.

"Se declanşează procedura de suspendare. Dar eu chiar nu cred că se va întâmpla asta pentru că atâta vreme cât avem - cu o zi înainte, cu două zile înainte - pronunţarea populară, încă o dată - fără nicio posibilitate de a o mai interpreta - o asemenea acţiune a preşedintelui ar fi clar o încălcare a Constituţiei, o sfidare a votului popular şi ea nu are decât un răspuns democratic", a declarat Crin Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor