Ciucă, promisiuni de campanie: Vă pot spune că până la finele anului nu va creşte nicio taxă. Pentru 2025 nu pot să răspund

Nicolae Ciucă (Facebook/IonelNicolaeCiuca)
Andrei Popescu
26.07.2024

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, la B1 TV, că până la sfârşitul acestui an nu vor fi crescute niciun fel de taxe, dar că reducerea cheltuielilor bugetare este absolut necesară pentru a se atinge obiectivul reducerii deficitului.

“În acest moment, vă pot spune că până la finele anului nu va creşte nicio taxă, iar reducerea deficitului se poate face doar prin reducerea cheltuielilor bugetare şi sporirea gradului de colectare. În acest moment, putem să constatăm că, în conformitate cu planul de la Ministerul Finanţelor, colectarea s-a îndeplinit 100%. În unele situaţii s-a şi depăşit planul. Din păcate, şi cheltuielile au depăşit prevederile din buget, motiv pentru care, încă o dată, reducerea cheltuielilor bugetare este absolut obligatorie.

Eu cred că atunci când vine vorba despre ceea ce se întâmplă din 2025 încolo, pentru că trebuie să spunem telespectatorilor că până pe 15 octombrie, Guvernul trebuie să prezinte un plan de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului pe următorii şapte ani, pentru că România, alături de alte şase ţări din Uniunea Europeană, printre care şi Franţa, şi Italia, Polonia, au intrat într-o zonă a deficitului care trebuie controlat prin măsuri foarte bine ţintite. Şi aceste măsuri sunt, în momentul de faţă, în analiză la nivelul Ministerului de Finanţe”, a precizat candidatul la alegerile prezidenţiale.

De asemenea, liderul PNL şi-a exprimat convingerea că reducerea cheltuielilor bugetare este una dintre principalele soluţii, inclusiv pe următorii ani, subliniind necesitatea de a se lăsa un spaţiu pentru investiţii.

“Investiţiile sunt cele care asigură dezvoltarea economică. Şi s-a văzut foarte clar că motorul economiei au fost investiţiile, iar ceea ce ţine de colectare, sigur, prin măsurile care au fost luate la nivelul Ministerului de Finanţe, cu factura electronică, cu radarul mărfurilor, cu toate celelalte măsuri care sunt în derulare, să crească, aşa cum spuneam, colectarea şi de cealaltă parte să scadă evaziunea fiscală şi să reducem GAP-ul de TVA, care este exagerat de mare. România are un GAP de TVA evaluat la 35 de miliarde. Atunci, dacă din aceste măsuri, şi avem un angajament, nu doar al Ministerului de Finanţe, pentru că e vorba de Ministerul de Finanţe, e vorba de toate celelalte ministere şi instituţii, care trebuie să gestioneze foarte bine aceste situaţii. Ca atare, eu nu cred că trebuie să punem taxe noi”, a adăugat el.

Potrivit lui Ciucă, mediul de afaceri nu trebuie lovit de taxe noi, fiind de părere că “noi toţi” suntem dependenţi de ceea ce produce mediul de afaceri.

“Bugetul ţării este alimentat de ceea ce reuşeşte să producă mediul de afaceri. Ca atare, noi trebuie să facem în aşa fel încât să stimulăm investiţiile, să stimulăm iniţiativa, să simulăm curajul de a continua să investească, să consolidăm capitalul românesc, să asigurăm mediului de afaceri perspectivă, oportunităţi, predictibilitate. Asta trebuie să facem”, a mai afirmat el.

Totodată, întrebat dacă taxele ar putea creşte din 2025, Ciucă a spus: “Este un atribut al Guvernului la care nu pot să vă răspund acum. Eu am spus care este viziunea PNL în ceea ce priveşte introducerea de taxe noi. Nu vrem taxe noi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor