Cîţu anunţă cu cât vor creşte alocaţiile copiilor de la 1 august

Florin Cîţu
Florin Cîţu (Screenshot)

Alocaţiile vor fi majorate de la 1 august cu un procent în jurul a 15%, a anunţat luni, ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, la Realitatea TV. Potrivit ministrului, proiectul este în avizare şi va intra în şedinţa de Guvern din această săptămână.

“La dublarea alocaţiilor a fost mereu o problemă, e o lege populistă făcută de PSD ca să arunce în aer Guvernul. E o lege făcută fără finanţare, din punctul meu de vedere e neconstituţională.

Noi vom creşte alocaţiile de la 1 august, e în avizare deja proiectul de lege, în următoarea şedinţă de Guvern va fi avizat. Şi în creşterea pensiilor şi în cea a alocaţiilor trebuie luat în considerare că am cheltuit cel mai mare procent pe investiţii din ultimii ani", a declarat Cîţu.

Întrebat care ar fi procentul de majorare luat în calcul, ministrul de Finanţe a transmis că este mai mare decât propunerea făcute pentru pensii (majorare de 10% - n.r.).

"Premierul va anunţa (cu cât vor creşte alocaţiile-n.r.). Creşterea e mai mare decât am propus să crească la pensii. În jurul acestei cifre de 15%, da. Dar vom face de la 1 ianuarie o altă creştere, nu ne oprim aici. Ştim că sunt probleme, dar contextul este unul dificil.", a punctat Cîţu.

În ceea ce priveşte majorarea pensiilor, ministrul a precizat că aceasta va fi anunţată la jumătatea lunii august.

“Pentru pensii, vom anunţa la rectificarea bugetară, care va avea loc la jumătatea lunii august. Eu susţin 10 la sută, e ceea ce susţin acum în context economic”, a adăugat ministrul.

Reamintim că, în decembrie, PSD a reuşit să impună în Parlament dublarea alocaţiilor, deşi liberalii avertizau că nu sunt bani pentru acest lucru. Ministrul de Finanţe chiar a catalogat acţiunile PSD din Camera Deputaţilor drept „terorism economic”.

De altfel, social-democraţii au recunoscut la dezbaterile din plen că dublarea alocaţiilor pentru copii a pornit din dorinţa de revanşă faţă de acţiunea liberalilor care, la dezbaterea bugetului de anul trecut, au introdus un amendament care prevedea dublarea alocaţiei pentru copii.