Cine va conduce executivul UE? Au început deja manevrele pentru posturile de conducere de la Bruxelles [Politico]

Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Redacţia
23.05.2024

Posturile de top ale Comisiei Europene vor fi în curând disponibile după alegerile europene de luna viitoare.

Care ţară va obţine postul puternic de comisar pentru comerţ şi va supraveghea războiul comercial iminent al UE cu China? Vor reuşi polonezii să obţină un portofoliu nou creat pentru apărare, pentru a se confrunta cu rivalii lor de moarte, ruşii? Şi cine va avea sarcina de a monitoriza giganţii tehnologici americani, precum Apple şi Google, în calitate de nou şef al concurenţei din Europa?

Chiar înainte de alegerile din 6-9 iunie, se desfăşoară deja manevre pentru a obţine posturile de prestigiu.

Fiecare dintre cele 27 de ţări ale UE primeşte un post de comisar în urma negocierilor politice post-electorale, dar există o luptă acerbă pentru a determina cine şi ce primeşte. Comerţul şi concurenţa sunt portofoliile de top cu putere reală; cele care implică sport, educaţie şi multilingvism sunt considerate a fi lipsite de influenţă.

Data trecută, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut fiecărei ţări să propună doi candidaţi - un bărbat şi o femeie. Dacă va obţine cel de-al doilea mandat, ne putem aştepta la acelaşi proces.

Deşi este încă devreme, POLITICO a realizat deja o listă cu candidaţii şi opţiunile discutate în cercurile politice şi diplomatice, pe care o redăm mai jos.

Austria

Nume vehiculate: Karoline Edtstadler (ministru al UE) - Partidul Popular European.

Cine ocupă acum postul: Johannes Hahn (buget).

Portofoliul dorit: Extinderea.

Cine face nominalizarea: Cancelarul Karl Nehammer - Partidul Popular European.

Belgia

Nume vehiculate: Alexander De Croo (actualul prim-ministru) - liberali; Elio Di Rupo (ministru-preşedinte al Valoniei) - Partidul Socialiştilor Europeni; Paul Magnette (preşedintele Partidului Socialist Francofon) - Partidul Socialiştilor Europeni; Frank Vandenbroucke (ministru al sănătăţii) - Partidul Socialiştilor Europeni; Sophie Wilmès (deputat belgian) - liberali.

Avertisment: Alegerile belgiene din 9 iunie şi incertitudinea politică aşteptată după aceea fac dificil de prezis ce partid va putea desemna comisarul european al ţării.

Cine are postul în prezent: Didier Reynders (Justiţie).

Portofoliul dorit: Neclar, deoarece depinde de cine primeşte votul.

Cine face nominalizarea: Teoretic, premierul demisionar De Croo (liberali), dar partidele care vor câştiga alegerile belgiene vor dori să aibă un cuvânt de spus, deoarece nominalizarea pentru Comisia Europeană face parte, în mod normal, din negocierile de coaliţie.

Bulgaria

Nume vehiculate: Bulgaria organizează alegeri parlamentare pe 9 iunie, în aceeaşi zi cu alegerile europene, ceea ce face greu de prezis cine va fi nominalizat. Unul dintre deputaţii europeni de urmărit va fi Eva Maydell, o specialistă în afaceri digitale şi inteligenţă artificială, din partea partidului GERB, care pare să fie primul la alegeri.

Cine are postul acum: Iliana Ivanova (Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret).

Portofoliul dorit: Neclar.

Cine face nominalizarea: Noul prim-ministru bulgar, care va fi decis după alegeri.

Croaţia

Nume vehiculate: Dubravka Šuica (comisar pentru democraţie şi demografie) - Partidul Popular European.

Şanse mici de a obţine postul: Andrej Plenkovic (prim-ministru) - Partidul Popular European. Plenkovic ar putea apărea ca o alternativă la von der Leyen dacă aceasta nu reuşeşte să obţină al doilea mandat, dar este puţin probabil să meargă la Bruxelles pentru un portofoliu de comisar "normal".

Cine are postul acum: Dubravka Šuica (Democraţie şi demografie).

Portofoliul dorit: Neclar.

Cine face nominalizarea: Prim-ministrul Plenkovic - Partidul Popular European.

Cipru

Nume vehiculate: Stella Kyriakides (comisar pentru sănătate şi siguranţă alimentară) - Partidul Popular European; Harris Georgiades (fost ministru de finanţe) - Partidul Popular European; George Lakkotrypis (fost ministru al energiei) - Partidul Popular European; Constantinos Kombos (ministru de externe) - neafiliat.

Cine are postul acum: Kyriakides (Sănătate şi siguranţă alimentară).

Portofoliul dorit: Poate din nou sănătate. Lobby-ul cipriot din domeniul transportului maritim face presiuni pentru portofoliul transporturilor.

Cine face nominalizarea: Preşedintele cipriot Nikos Christodoulides - Partidul Popular European.

Notificare: De luni de zile, se aştepta ca preşedintele Christodoulides să o înlocuiască pe Kyriakides în funcţia de comisar cipriot. La Bruxelles, rezultatul a fost considerat cel puţin controversat. Cu toate acestea, pe măsură ce ne apropiem de alegeri, cresc şansele ca ea să obţină al doilea mandat, deoarece ar fi mai dificil de echilibrat nemulţumirile celorlalţi aspiranţi.

Republica Cehă

Nume vehiculate: Danuše Nerudová (fostă candidată la preşedinţie) - Partidul Popular European; Marcel Kolaja (europarlamentar pentru Partidul Piraţilor din Cehia) - Verzii/EFA; Marek Mora (ministru adjunct de finanţe).

Şanse mari de a obţine postul: Ministrul comerţului, Jozef Sikela, nu este un novice în cercurile UE. El a jucat un rol-cheie în coordonarea răspunsului Europei la creşterea preţurilor la energie de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cine are acum postul: Vera Jourova (vicepreşedinte, Valori şi transparenţă).

Notificare: Conform unei înţelegeri neoficiale în cadrul coaliţiei guvernamentale, dreptul de a nominaliza următorul comisar ar trebui să revină partenerilor de coaliţie STAN, care o doresc pe Danuše Nerudová pentru portofoliul economic, sau Piraţilor, care ar dori să o vadă pe Kolaja în funcţia de comisar pentru piaţa internă. Însă premierul Petr Fiala are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte nominalizarea şi i-a împins pe Sikela şi Mora să candideze.

Portofoliul dorit: Energie, economie, piaţă internă şi apărare.

Cine face nominalizarea: Premierul Fiala - Conservatorii şi Reformiştii europeni.

Danemarca

Nume vehiculate: Dan Jørgensen, ministrul Dezvoltării şi Politicii Climatice Globale, sau Morten Bødskov, ministrul Afacerilor, (ambii din Partidul Socialiştilor Europeni).

Cine deţine acum postul: Margrethe Vestager (vicepreşedinte executiv, Concurenţă).

Portofoliul dorit: Vicepreşedintele executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, ştie că şansele sale de a obţine al treilea mandat în cadrul executivului UE sunt reduse.

"Şansele ca eu să devin comisar nu sunt atât de mari", a declarat ea pentru postul danez de televiziune TV2. Guvernul danez nu a susţinut-o - nici pe ea şi nici pe vreun candidat până acum - pentru un nou mandat, chiar dacă ea a evocat posibilitatea de a candida din nou.

Având în vedere că se aşteaptă ca Vestager să plece, pentru danezi ar putea fi greu de obţinut ceva la fel de suculent ca portofoliul ei, astfel încât cei care au în vedere posturi importante, cum ar fi comerţul, ar putea fi dezamăgiţi.

Cine ajunge la nominalizare: Mette Frederiksen (Partidul Socialiştilor Europeni) conduce un guvern de coaliţie. Ea a fost vocală în ceea ce priveşte chestiunile legate de afacerile externe şi de apărare la nivel european - şi este ea însăşi prezentată ca un potenţial preşedinte al Consiliului European.

Estonia

Nume vehiculate: Kaja Kallas (prim-ministru) - liberali.

Şanse mari de a obţine funcţia: Urmas Paet (europarlamentar din partea Partidului Reformator) - liberali.

Cine are postul acum: Kadri Simson (Energie) - liberali.

Portofoliul dorit: Numele lui Kallas este vehiculat pe scară largă ca fiind următorul şef al politicii externe a UE, dar acest lucru va depinde de echilibrul altor posturi de conducere europene.

Cine face nominalizarea: Premierul Kallas - liberali.

Finlanda

Nume vehiculate: Henna Virkkunen, europarlamentar din 2014, ultramaratonistă şi pasionată de cai, membră a Coaliţiei Naţionale (Partidul Popular European), partid aflat la guvernare. Ea candidează din nou.

Şanse mari să obţină postul: Elina Valtonen, ministru de externe, din acelaşi partid.

Cine are postul acum: Jutta Urpilainen (Parteneriate internaţionale).

Portofoliul dorit: Concurenţă, după cum a declarat premierul finlandez Petteri Orpo pentru POLITICO, în martie. De asemenea: securitate şi apărare, extindere, economie de piaţă şi tranziţie curată.

Cine face nominalizarea: Orpo (Partidul Popular European), care guvernează împreună cu partidul de extremă dreapta Finns (Conservatorii şi Reformiştii Europeni).

Notificare: Virkkunen a declarat pentru POLITICO: "Este prea devreme pentru a specula, dar, desigur, este o funcţie foarte importantă să fii comisar şi sunt dispus să iau în considerare acest lucru după alegeri, dacă premierul Orpo propune acest lucru".

Se aude că Orpo vrea să nominalizeze doar pe cineva care candidează pentru a fi europarlamentar.

Franţa

Nume vehiculate: Thierry Breton (comisar pentru piaţa internă) - liberali, Bruno Le Maire (ministru de finanţe) - liberali.

Şanse mari de a obţine postul: Elisabeth Borne (deputat francez şi fost prim-ministru).

Cine are postul acum: Breton (piaţa internă).

Portofoliul dorit: În cadrul eforturilor sale de a obţine autonomie strategică, Parisul urmăreşte bijuteria coroanei viitoarei Comisii: un post puternic în domeniul politicii economice/industriale, care ar putea include politica în domeniul concurenţei şi care ar putea fi vârful de lance al noului accent pe competitivitate al blocului comunitar.

Cine face nominalizarea: Preşedintele francez Emmanuel Macron - liberali.

Notificare: Breton este în cursă, dar, având în vedere atacurile legate de rezultatele sale la conducerea companiei franceze Atos, Macron ar putea căuta alternative. O opţiune? Ministrul de finanţe Le Maire, care a declarat că nu este interesat de acest rol. Dar el ar spune acest lucru?

Germania

Nume vehiculate: Ursula von der Leyen (preşedinte al Comisiei) - Partidul Popular European.

Şanse mici de a obţine postul: Ce se va întâmpla dacă liderii UE decid că nu doresc VDL II sau dacă Parlamentul European nu o va susţine? Ce ziceţi de un post de comisar obişnuit pentru ministrul german de externe Annalena Baerbock?

Cine are postul în prezent: Von der Leyen (preşedinte).

Portofoliul dorit: Preşedinte al Comisiei.

Cine face nominalizarea: şefii de stat şi de guvern europeni.

Grecia

Nume vehiculate: Margaritis Schinas (vicepreşedinte al Comisiei, promovarea modului de viaţă european) - Partidul Popular European; Niki Kerameus (ministru de interne) - Partidul Popular European; Stavros Papastavrou (fost ministru de stat) - Partidul Popular European; George Gerapetritis (ministru de externe) - Partidul Popular European.

Cine are acum postul: Schinas (vicepreşedinte al Comisiei, Promovarea stilului de viaţă european).

Portofoliul dorit: Migraţie, apărare.

Cine face nominalizarea: Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis - Partidul Popular European.

Notificare: Sunt şanse mari ca Mitsotakis să decidă să îl păstreze pe Schinas la Bruxelles pentru un al doilea mandat, mai ales dacă von der Leyen rămâne şi ea în funcţie.

Ungaria

Nume vehiculate: Oliver Varhelyi (comisar pentru vecinătate şi extindere), Enikő Gyori (europarlamentar).

Şanse mari de a obţine postul: Gyori, care candidează pe locul nouă pe lista Fidesz, ar putea fi o alegere sensibilă în contextul în care Ungaria se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă în iulie. Ea a jucat un rol cheie în prima preşedinţie a Ungariei la Consiliul UE în 2011, când a fost secretar de stat pentru afaceri europene. A fost ambasadoare la Roma şi Madrid şi vorbeşte engleza, franceza şi italiană.

Cine ocupă acum postul: Varhelyi (Vecinătate şi Extindere), cunoscut mai ales pentru legăturile sale strânse cu Serbia şi pentru descrierea deputaţilor europeni ca fiind "idioţi".

Portofoliul dorit: Extinderea.

Cine face nominalizarea: Premierul naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, care în prezent nu are nicio aliniere politică pe scena europeană, după ce a părăsit PPE într-o dispută pe tema statului de drept în 2021.

Notificare: În 2019, Orban nu a reuşit să treacă de Parlament prima sa alegere pentru comisar, Laszlo Trocsanyi. Ar vrea el să rişte o altă luptă acum?

Irlanda

Nume vehiculate: Michael McGrath (ministru de finanţe) - liberali, despre care se spune că ar fi pe primul loc.

Şanse mari de a obţine postul: Viceprim-ministrul şi fostul premier Micheal Martin - liberali; ministrul agriculturii Charlie McConalogue - liberali.

Cine are postul acum: Mairead McGuinness (Stabilitate financiară, servicii financiare şi Uniunea pieţelor de capital).

Portofoliul dorit: Servicii financiare.

Cine face nominalizarea: Guvernul de coaliţie irlandez. Fine Gael a obţinut postul data trecută, când l-a nominalizat iniţial pe Phil Hogan, pe care l-a înlocuit ulterior cu McGuinness, aşa că acum este probabil rândul lui Fianna Fail.

Italia

Nume vehiculate: Raffaele Fitto (ministru pentru afaceri europene) - Conservatori şi Reformişti Europeni; Francesco Lollobrigida (ministru al agriculturii) - Conservatori şi Reformişti Europeni; Antonio Tajani - Partidul Popular European; Adolfo Urso (ministru al dezvoltării economice) - Conservatori şi Reformişti Europeni; Guido Crosetto (ministru al apărării) - Conservatori şi Reformişti Europeni.

Şanse mari de a obţine postul: Numele fostului prim-ministru Mario Draghi este adesea menţionat pentru funcţii de conducere europene, dar este puţin probabil că acesta să fie dispus să fie "doar" un comisar european obişnuit.

Cine are postul în prezent: Paolo Gentiloni (Economie).

Portofoliul dorit: Un portofoliu economic vast, care ar avea sens şi pentru Fitto.

Cine face nominalizarea: Premierul italian Giorgia Meloni - Conservatorii şi reformiştii europeni.

Letonia

Nume vehiculate: Valdis Dombrovskis (vicepreşedinte executiv al Comisiei) - Partidul Popular European.

Cine are postul acum: Dombrovskis (vicepreşedinte executiv, Comerţ).

Portofoliul dorit: Dombrovskis are deja un portofoliu mare şi o relaţie foarte bună cu von der Leyen. Un alt portofoliu privind piaţa internă ar putea fi o opţiune sau, eventual, ceva legat de Ucraina.

Cine face nominalizarea: Prim-ministrul leton Evika Silina - Partidul Popular European.

Lituania

Nume vehiculate: Gabrielius Landsbergis (ministru de externe) - Partidul Popular European.

Cine deţine acum postul: Virginijus Sinkevicius (Mediu, Oceane şi Pescuit).

Portofoliul dorit: Landsbergis vizează un portofoliu legat de politică externă.

Cine face nominalizarea: Guvernul face nominalizarea, cu acordul parlamentului şi al preşedintelui lituanian Gitanas Nauseda - fără apartenenţă de partid.

Luxemburg

Nume vehiculate: Christophe Hansen (deputat luxemburghez) - Partidul Popular European, Nicolas Schmit (comisar pentru locuri de muncă şi drepturi sociale) - Partidul Socialiştilor Europeni.

Şanse mari de a obţine postul: Partidele din coaliţia luxemburgheză au fost de acord să-l trimită pe Hansen la Bruxelles ca viitor comisar. Cu toate acestea, în cazul în care von der Leyen ar prefera ca Schmit să rămână în funcţie, ea ar putea să-l convingă pe premierul luxemburghez Luc Frieden prin oferirea unui portofoliu mai important pentru Schmit.

Cine are postul acum: Schmit (Locuri de muncă şi drepturi sociale).

Portofoliul dorit: Serviciile financiare sunt esenţiale pentru Luxemburg. Hansen are un profil mai economic, în timp ce problemele sociale sunt mai importante pentru Schmit.

Cine face nominalizarea: Premierul luxemburghez Frieden - Partidul Popular European.

Malta

Nume vehiculate: Miriam Dalli (ministru al mediului şi energiei) - Partidul Socialiştilor Europeni.

Şanse mari de a obţine postul: Chris Fearne a demisionat din guvern la începutul acestei luni, punând capăt candidaturii sale de a fi următorul comisar european al ţării, după ce un document judiciar a dezvăluit că va fi acuzat de fraudă şi deturnare de fonduri.

Cine are postul acum: Helena Dalli (Egalitate).

Portofoliul dorit: Neclar.

Cine face nominalizarea: Prim-ministrul maltez Robert Abela - Partidul Socialiştilor Europeni.

Olanda

Nume vehiculate: Wopke Hoekstra (comisar pentru climă) - Partidul Popular European.

Cine ocupă acum postul: Hoekstra (Acţiunea pentru climă).

Portofoliul dorit: Neclar, din cauza negocierilor politice în curs de desfăşurare în Olanda. Postul de comisar depinde, de asemenea, parţial şi de posibilitatea ca premierul demisionar Mark Rutte să obţină postul de conducere al NATO.

Cine face nominalizarea: Viitoarea coaliţie de dreapta olandeză şi prim-ministrul acesteia, care nu a fost încă numit. Noul guvern este o coaliţie între Partidul pentru Libertate (PVV), de extremă dreapta, al lui Geert Wilders, împreună cu Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), de centru-dreapta, Mişcarea Populistă a Fermierilor-Cetăţeni (BBB), de dreapta, şi Noul Contract Social (NSC), de centru. Partidul lui Hoekstra nu mai face parte din coaliţie, ceea ce ar putea face dificilă rămânerea sa în funcţie - cu excepţia cazului în care nu se pot înţelege între ei.

Polonia

Nume vehiculate: Radosław Sikorski (ministru de externe) - Partidul Popular European

Cine deţine acum postul: Janusz Wojciechowski (Agricultură).

Portofoliul dorit: Sikorski este clar favorit pentru un viitor portofoliu al apărării. De asemenea, extinderea ar putea avea sens pentru Polonia, având în vedere importanţa sporită a portofoliului în cadrul următoarei Comisii şi sprijinul Poloniei pentru aderarea Ucrainei la UE.

Cine face nominalizarea: Prim-ministrul polonez Donald Tusk - Partidul Popular European, care se află într-o poziţie bună pentru a solicita un portofoliu important, având în vedere dimensiunea ţării sale şi sprijinul său pentru von der Leyen.

Portugalia

Nume vehiculate: Miguel Poiares Maduro, fost ministru al dezvoltării regionale, şi Maria Luisa Albuquerque, fost ministru de finanţe. Ambii sunt legaţi de PSD, partid de centru-dreapta, care face parte din Partidul Popular European.

Şanse mici să obţină postul: Fostul europarlamentar Paulo Rangel a fost considerat în cursă, dar acum a fost numit ministru de externe în noul guvern de centru-dreapta. Primarul oraşului Porto, Rui Moreira, un independent, este un alt candidat cu şanse mari.

Cine are postul acum: Elisa Ferreira (Coeziune şi Reforme)

Portofoliul dorit: Neclar, dar unii sunt nostalgici după Carlos Moedas, care a avut portofoliul cercetării.

Cine face nominalizarea: Premierul portughez Luis Montenegro, din partea social-democraţilor de centru-dreapta, care conduce o coaliţie minoritară.

România

Nume vehiculate: Klaus Iohannis (preşedinte) - Partidul Popular European

Şanse mari de a obţine postul: Cu al doilea mandat care se încheie în decembrie, Iohannis este în căutarea unui post de top la nivel internaţional. Dar nu este clar dacă s-ar mulţumi cu un "simplu" post de comisar.

Cine are postul în prezent: Adina-Ioana Vălean (Transporturi).

Portofoliul dorit: Neclar. Coeziunea ar putea fi o opţiune.

Cine face nominalizarea: Preşedintele Iohannis - Partidul Popular European.

Slovacia

Nume vehiculate: Maros Sefcovic (prim-vicepreşedinte şi vicepreşedinte executiv, European Green Deal, relaţii interinstituţionale şi previziuni) - Partidul Socialiştilor Europeni. El ar fi alegerea evidentă pentru a garanta un portofoliu cu greutate.

Are şanse mari să obţină postul: Miroslav Lajcak, un diplomat care este în prezent reprezentant special al UE pentru dialogul Belgrad-Pristina şi Balcanii de Vest.

Cine are acum postul: Sefcovic (Relaţii interinstituţionale şi previziuni în domeniul afacerilor verzi).

Portofoliul dorit: Nu este clar ce ar putea viza Slovacia în acest stadiu.

Cine face nominalizarea: Premierul Robert Fico conduce un guvern de coaliţie de stânga-populist. Cu toate acestea, după ce Fico a supravieţuit unei tentative de asasinat la 15 mai, campania electorală pentru alegerile europene a fost suspendată, astfel încât următoarea alegere a Slovaciei pentru Comisie nu este probabil departe de atenţia oamenilor.

Slovenia

Nume vehiculate: Tomaž Vesel, fost preşedinte al Curţii de Conturi slovene şi aliat al premierului Robert Golob - liberali.

Şanse mari de a obţine postul: Nu se vorbeşte de nimeni altcineva.

Cine are postul în prezent: Janez Lenarčič (ajutor umanitar şi gestionarea crizelor).

Portofoliul dorit: Democraţie, finanţe sau concurenţă.

Cine face nominalizarea: Premierul Golob (liberali) l-a numit deja public pe Vesel ca fiind persoana nominalizată, iar partenerii săi de coaliţie nu par să se opună.

Ce se aude: Golob ar putea fi nevoit să prezinte şi un candidat de sex feminin.

Spania

Nume vehiculate: Teresa Ribera, ministru al tranziţiei ecologice şi, pentru o vreme, vicepremier în guvernul spaniol condus de socialişti. De asemenea, candidat principal pentru alegerile europene - Partidul Socialiştilor Europeni.

Şanse mari de a obţine postul: Nu există.

Cine are postul acum: Josep Borrell (Afaceri Externe şi Politică de Securitate).

Portofoliul dorit: Green Deal, climă, energie.

Cine face nominalizarea: Premierul Pedro Sanchez - Partidul Socialiştilor Europeni.

Notificare: Poate că Ribera candidează pentru Parlamentul European, dar nu vă lăsaţi păcăliţi, ea a pus ochii pe Comisie - şi a atacat moştenirea lui von der Leyen în ceea ce priveşte Green Deal şi trecerea la dreapta.

Suedia

Nume vehiculate: Jessika Roswall (ministru al afacerilor europene) - Partidul Popular European, Carl Bildt (fost prim-ministru) - Partidul Popular European, Tomas Tobe - Partidul Popular European.

Cine deţine acum postul: Ylva Johansson (afaceri interne).

Portofoliul dorit: Neclar.

Cine face nominalizarea: Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson - Partidul Popular European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor