Cinci şefi de la Romsilva Bacău, arestaţi. Sunt acuzaţi că au luat peste 4, 6 milioane de lei mită

(Captură Foto)

Curtea de Apel Bacău a dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, faţă de cinci şefi de la Romsilva Bacău – Ocolul Silvic Comăneşti. Aceştia sunt acuzaţi că au luat o mită de 4,6 milioane lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale.

Cei cinci sunt: Aurel Pâslaru, la data faptei şeful Ocolului Silvic Comăneşti (Bacău) din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Sorin-Velu Comanesci, la data faptei şef district I Asău, Constantin Ştefancu, la data faptei şef district III Nogea, Liviu Corbu, la data faptei şef district VI Ghimeş-Palanca şi Costel Colpoş şef district V Camenca, toţi cei patru din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti (Bacău).

Din referatul întocmit de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2015 – 2020, cei cinci inculpaţi, în calităţile menţionate mai sus, ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale mai multe sume de bani în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu, respectiv pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreţinerea culturilor, degajări, curăţiri) de către societatea oamenilor de afaceri.

În acest context, inculpaţii ar fi pretins şi primit următoarele sume de bani:

- Pâslaru Aurel ar fi cerut un procent de 3% din valoarea (fără impozit pe profit) a facturilor fiscale ce urmau a fi emise de societatea sus menţionată pentru serviciile silvice prestate în favoarea Ocolului Silvic Comăneşti şi a primit suma totală de 210.000 lei.

Procurorii mai susţin că anterior, în data de 23 iulie 2020, cu ocazia constatării infracţiunii flagrante, asupra inculpatului a fost găsită suma de 10.000 lei ce reprezenta procentajul respectiv din valoarea facturilor emise doar în lunile aprilie şi mai 2018.

Ceilalţi patru inculpaţi ar fi pretins sume de bani ce reprezentau valoarea manoperei directe, aferentă lucrărilor executate în districtele pe care le administrau, (rezultată din facturile ce urmau a fi emise de societatea respectivă şi fără impozit pe profit).

Concret, Comaneci Sorin–Velu ar fi primit suma de 995.370 lei, inculpatul Ştefancu Constantin - suma de 980.750 lei, inculpatul Corbu Liviu - suma de 395.450 lei, iar inculpatul Colpoş Costel - suma de 360.250 lei.

În acelaşi context, şi pentru aceleaşi motive, procurorii anticorupţie au dispus faţă de alţi doi angajaţi din cadrul Regiei Naţionale a Pădurii Romsilva, următoarele măsuri preventive:

- control judiciar faţă de inculpatul LEASCU ADRIAN, la data faptei şef district V Camenca din cadrul Ocolul Silvic Comăneşti Bacău), care ar fi pretins şi primit suma totală de 63.750 lei.

În cazul inculpatului OLTEANU JANOS, şef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti, care ar fi pretins şi primit suma totală de 1.622.500 lei, procurorii anticorupţie au sesizat Tribunalul Bacău cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu. După ce propunerea a fost respinsă de instanţa de judecată, procurorii au depus contestaţie, aflată în prezent în curs de judecare la Curtea de Apel Bacău. În prezent, inculpatul se află sub control judiciar.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.