Cifrele comerciale arata dependenta crescanda a Coreei de Nord fata de China

Noile date de comert emise de Coreea de Sud arata ca, din ce in ce mai mult, Coreea de Nord devine dependenta de China pentru nevoile sale economice.

Asociatia Coreeana Internationala de Comert a declarat miercuri, ca schimburile Coreea de Nord - China au crescut cu 32% anul trecut, pana la mai mult de 3,46 miliarde de dolari. Aceasta este aproape dublul schimbului de 1,91 miliarde de dolari dintre Coreea de Nord si cea de Sud, care a crescut cu 14% fata de 2009.

China a fost dintotdeauna cel mai important aliat al Coreei de Nord si un furnizor de bunuri de baza. Dar schimburile dintre cele doua Corei au crescut in timpul unei perioade de relatii imbunatatite sub conducerea fostului presedinte sud coreean Roh Moo-hyun si au fost aproape egale cu schimburile Coreea de Nord - China din 2007.

Raportul a scazut constant de cand presedintele Lee Myung Bak a venit la putere, insistand pe o linie mai dura fata de Coreea de Nord. Cresterea de anul trecut a schimburilor inter-coreene a rezultat in principal din cresterea productiei intr-un complex industrial comun de la Kaesong, aflat in Coreea de Nord.

Relatiile deja reci dintre cele doua Corei au cazut si mai mult dupa ce o nava de razboi a Coreei de Sud a fost scufundata de o torpila in martie anul trecut. Tensiunile au crescut si mai mult dupa ce fortele nord coreene au bombardat o insula a Coreei de Sud, in noiembrie anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe