Ciclism-Tur: Croatul de la Tuşnad CT Matja Kvasina, victorie la Suceava şi tricou galben

(JOEL SAGET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.06.2012

Mânaţi de la spate de informaţiile prăpăstioase ale meteorologilor, dovedite mult exagerate, cel puţin în această parte a ţării, cei 72 de ciclişti care au luat startul marţi de la Siret în etapa a 5-a a Turului României au ajuns cu bine la Suceava, pe soare, primul loc a fost ocupat de croatul de la echipa Tuşnad Cycling Team, cronometrat pe 161 km în 3h46"12", victorie cu care a preluat tricoul galben, fiind urmat de atât în etapă, cât şi la general, de românul Andrei Nechita.

Practic, etapa şi clasamentul general individual au fost decise de ultimii 30 de kilometri, imediat după sprintul cu premii de la Gura Humorului (câştigat de ucraineanul Iuri Leontenko), când, simţindu-l "ramolit" pe purtătorul tricoului galben, grecul Ioannis Tamuridis, principalii contracandidaţi la victoria finală, Andrei Nechita şi Matja Kvasina, au apăsat vârtos în pedale, reuşind să facă plutonul franjuri. În cele din urmă au ajuns la sosirea din Suceava, într-un grup de 6 rutieri, în ordinea amintită, cu nu mai puţin de 4"29" în faţa grupului fostului lider.

Etapa a fost marcată, în prima parte, de căţărările de categoria A, la Ciumârna, unde primii au trecut ucrainenii, în frunte cu Artiom Topciarnuk, de la echipa naţională, dar liderul clasamentului tricoului verde, tot un ucrainean, Anatoli Pahtusov (de la formaţia Lampre), s-a revanşat la Sadova, tot un vârf de categoria A, pentru ca la sprintul cu premii de la Câmpulung Moldovenesc să se impună Mihai Grosu (România).

Clasamentul general s-a răsturnat, dar Andrei Nechita, deţinătorul trofeului, este bine plasat, urmând ca în ultimele 4 etape să încerce să speculeze orice oportunitate. Conduce, aşadar, Matja Kvasina, urmat la numai 2 secunde de Andrei Nechita, locul 3 fiind ocupat acum de ucraineanul Maksim Vasiliev (ISD Lampre) , la 19 secunde.

În clasamentele care acordă tricourile distinctive s-au produs mai multe modificări:

tricoul galben-BRD-GSG, al liderului clasamentului general individual: Matja Kvasina;

tricoul alb-TNT, combativitate: Ioanis Tamuridis (Grecia, SP Tableware);

tricoul verde-RADLER, pentru cel mai bun căţărător: Anatoli Pahtusov;

tricoul roşu-NIRO, pentru liderul sprinterilor: Oleksandr Golovaş;

tricoul albastru-Bellotto, pentru cel mai bine clasat rutier român: Andrei Nechita (România);

tricoul alb-COSR, pentru cel mai bun tânăr ciclist român în cursă: Valentin Pleşea (CS Otopeni).

Miercuri, după o nouă transbordare, de la Suceava la Lunca Largului, se dispută etapa a 6-a, pe traseul, ăn continaure, Reghin-Tg. Mureş (167,100 km).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor