Christensen, CEO Saxo Bank: decizia din Cipru poate însemna sfârşitul euro

Epoch Times România
18.03.2013

Impozitarea între 6,7% şi 9,9% a persoanelor care au depozite bancare în Cipru, la presiunea BCE, ar putea duce la sfârşitul monedei unice europene, potrivit CEO-ului Saxo Bank.

Saxo Bank atrage atenţia investitorilor că este o decizie irevocabilă, cu aplicabilitate imediată şi cu efecte negative greu de calculat pe termen lung. În primul rând, “este o gravă încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”, consideră Lars Seier Christensen, co-fondator şi CEO Saxo Bank, “aplicată de un stat mic la presiunea puterilor străine şi ar trebui să dea oricărui investitor de gândit”.

Persoanele care au depozite constituite în Cipru vor fi “loviţi” de o taxă suplimentară: statul va reţine în plus un comision de 6,75% pentru depozitele până în 100.000 de euro şi 9,9% pentru depozitele de peste 100.000 de euro.

Guvernul cipriot se aşteaptă ca, în felul acesta, să strângă foarte repede 5,8 miliarde de euro din cele 10 miliarde necesare “răscumpărării” Ciprului.

Deşi la conferinţa de presă autorităţile cipriote au declarat că este “e excepţie”, nimeni nu poate garanta asta şi nici reprezentanţii guvernelor europene nu pot exclude asemenea măsuri în altă parte. “Este greu să explici cuiva acum care sunt limitele pe care le au UE şi Troika europeană când criza începe să muşte cu adevărat”, a mai spus Christensen. “Dacă poţi confisca 10% din banii cuiva, poţi oricând confisca 25, 50 sau chiar pe toţi. Cred că vom vedea lucruri tot mai rele pe măsură ce panica va creşte, din dorinţa de a păstra euro în viaţă”.

Christensen crede că este o decizie care schimbă fundamental regulile jocului. “Poate însemna chiar sfârşitul zonei euro”, a mai spus co-fondatorul Saxo Bank. Piaţa va reacţiona clasic: e o veste bună, practic, pentru aur şi pentru zonele rămase în afara euro – Scandinavia, de exemplu. Pentru statele din eurozonă, decizia aduce o subminare a încrederii în pieţe, lucru care îi va afecta pe investitori pe termen lung.

“Acesta este socialism în stare pură – tot nu-mi vine să cred că s-a întâmplat cu adevărat”, a mai declarat Lars Seier Christensen, CEO Saxo Bank.

Saxo Bank este o bancă specializată în investiţii şi tranzacţionări online. Saxo Bank are peste 120 de clienţi white label şi deserveşte mii de clienţi retail în peste 160 de ţări. Saxo Bank are sediul în Copenhaga şi birouri în Australia, Cehia, Franţa, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elveţia, Marea Britanie şi Emiratele Arabe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor