China: Oraş de şase milioane de locuitori plasat în "stare de război", blocuri închise complet

Lucrători din domeniul sănătăţii încearcă să stăvilească epidemia cauzată de virusul Wuhan
Lucrători din domeniul sănătăţii încearcă să stăvilească epidemia cauzată de virusul Wuhan (YONHAP/AFP via Getty Images)

O femeie a fost târâtă pe stradă în nord-estul portului chinez Dalian în timp ce făcea cumpărături, iar străzile au fost stropite abundent cu substanţe anti-virale în cadrul unei acţiuni ample de dezinfectare înaintea vizitei unui înalt lider de Partid.

La o şcoală elementară locală, unde se făceau teste în masă, au izbucnit conflicte în timp ce oamenii încercau să nu stea la coada care se formase dis-de-dimineaţă.

Săptămâna trecută, aceste scene ce au avut loc în Dalian au survenit pe fondul izbucnirii celui de-al treilea val de infectări cu virusul Wuhan care s-a extins de atunci în nouă oraşe din cinci provincii chineze, inclusiv în Beijing.

Cazurile tot mai frecvente de infectare cu virus Wuhan l-au determinat pe vicepremierul Sun Chunlan să programeze o vizită în acest oraş. Ultimul tur de inspecţie al înaltului oficial a fost la Wuhan, focarul iniţial al pandemiei.

Oficialii de Partid din Dalian au instituit din nou măsuri drastice de limitare a mişcării persoanelor, generând nemulţumirea rezidenţilor în ceea ce priveşte administrarea greşită a testelor de virus şi la lipsa de alimente.

Oraşul a intrat în „stare de război” pe 23 iulie, la o zi după ce oficialii au dat vina, pentru noua explozie de virus, pe o companie de procesare de fructe de mare, afirmând că aceasta este la originea infecţiilor. Trei zile mai târziu, oficialii au hotărât ca toţi cei 6,9 milioane de rezidenţi din oraş să fie testaţi pentru virus Wuhan.

Autorităţile nu au avut încredere în veridicitatea primei runde de testare cu acidului nucleic şi au declarat, pe 30 iulie, că vor începe o a doua rundă de testare a rezidenţilor din regiunile cu risc ridicat.

Măsurile de impunere a carantinei sunt extreme, de genul celor care au avut loc în Wuhan la începutul pandemiei: la apariţia unui caz, autorităţile sigilează întreaga clădire în care locuieşte cel infectat.

Livrările de alimente au devenit de asemenea o problemă, după ce focarul a dus la închiderea pieţelor locale. Doamna Yan, care locuieşte la Beijing, dar are familie în Golful Dalian, a declarat pentru The Epoch Times că părinţii ei au rămas doar cu proviziile de cartofi, care au fost stocaţi când preţurile erau încă mici.

Zhang Yu (un pseudonim), încuiat de autorităţi în apartamentul său din Golful Dalian, a spus că el şi vecinii săi au voie să ia aer curat seara, dar dacă ies pe stradă riscă să încalce carantina impusă de autorităţi.

"În fiecare zi, se aude zgomotul operaţiunilor de dezinfectare, al ambulanţelor şi al mesajelor difuzate la megafon de către forţele de ordine - toate acestea te asurzesc", a spus el într-un interviu. „Când se vor încheia toate acestea?”