China comunistă revendică al doilea balon, reperat deasupra Americii Latine: Este al nostru. A deviat din cauza vântului

(Youtube - captură ecran)

Guvernul chinez a recunoscut că un balon reperat vineri deasupra Americii Latine provine din China, dar a susţinut că este destinat uzului civil, transmite BBC.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a declarat că aeronava ar fi deviat de la ruta sa, iar anunţul vine în contextul în care un balon similar a fost doborât sâmbătă în spaţiul aerian al SUA de către avioane militare, pe fondul acuzaţiilor că ar fi fost folosit pentru supraveghere.

China a negat acuzaţiile de spionaj şi a susţinut că, în realitate, ar fi monitorizat vremea.

Incidentul a dus la o dispută diplomatică între Washington şi Beijing.

Vineri - înainte ca avioanele de vânătoare să doboare balonul în weekend - oficialii militari americani au declarat că un al doilea balon chinezesc a fost observat deasupra Americii Latine.

Luni, China a recunoscut că o aeronavă a intrat "accidental în spaţiul aerian al Americii Latine şi al Caraibelor".

Mao Ning a declarat reporterilor că al doilea balon a "deviat foarte mult" de la ruta prevăzută din cauza vântului şi a "manevrabilităţii limitate" a aeronavei.

"Dirijabilul în cauză, fără pilot la bord, care a venit din China este de natură civilă şi este folosit pentru teste de zbor", a adăugat ea.

La sfârşitul săptămânii trecute, forţele aeriene din Columbia au declarat că un obiect cu "caracteristici similare cu cele ale unui balon" a fost detectat pe 3 februarie în spaţiul aerian al ţării, la peste 55.000 de metri altitudine.

Columbia a declarat că a urmărit obiectul până când a părăsit spaţiul aerian, adăugând că acesta nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Între timp, scafandrii Marinei americane continuă lucrările de recuperare a epavei balonului de supraveghere care a fost doborât sâmbătă în largul coastelor Carolinei de Sud.

Preşedintele american Joe Biden a aprobat miercuri, pentru prima dată, planul de doborâre a balonului, dar a decis să aştepte până când acesta se afla deasupra apei pentru a nu pune în pericol persoanele de la sol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe