Cherecheş se plânge că regimul său de detenţie este prea sever. Ce schimbări ar dori fostul edil

Catalin Chereches (Europol, Facebook)
Andrei Popescu
23.05.2024

Cătălin Cherecheş, fostul primar al Municipiului Baia Mare, condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită şi repatriat sub escorta poliţiei la finalul lunii martie, a ajuns la penitenciarul Aiud după o lună petrecută la Rahova. La începutul acestei luni, Cherecheş a făcut o cerere adresată conducerii penitenciarului Aiud, în care se plânge că are parte de un regim de detenţie prea sever, relatează Fanatik.

Cherecheş urmează să rămână la Aiud până în primăvara anului viitor, după care va fi mutat la Penitenciarul Baia Mare.

Potrivit sursei citate, fostul edil îşi execută pedeapsa în regim închis, fiind cazat într-o celulă de 14 mp, alături de alţi doi deţinuţi. Totuşi, acesta ar dori un regim mai blând, respectiv cel semideschis, care i-ar permite să se poată deplasa neînsoţit în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, să lucreze şi să desfăşoare activităţi educative, culturale, terapeutice, etc.

Aceste activităţi au loc în spaţii din interiorul penitenciarului, care rămân deschise în timpul zilei. În prezent, Cherecheş se poate deplasa şi presta diverse activităţi doar sub pază şi supraveghere.

Conform informaţiilor obţinute de Fanatik, solicitarea lui Cherecheş a fost respinsă de conducerea penitenciarului, pe motiv că regimul semideschis este rezervat deţinuţilor care au pedepse cuprinse între unul şi trei ani de închisoare. Pe de altă parte, fostul primar a scăpat deja de un an din pedeapsă, după ce instanţa i-a dedus perioadele în care a stat în arest la domiciliu.

În plus, legea permite “în mod excepţional” ca persoana condamnată să poată fi încadrată într-un regim de executare imediat inferior sau imediat superior, în funcţie de natura şi modul de săvârşire a infracţiunii, precum şi de comportamentul pe care acesta l-a avut în spatele gratiilor.

Avocatul lui Cherecheş a declarat că statul român a garantat “condiţii speciale” pentru fostul edil către instanţa germană care i-a semnat extrădarea.

“Statul român indică exact camera şi condiţiile speciale (…) Practic, arată că va primi o cameră de 9 metri pe 6 metri pătraţi la Penitenciarul Rahova, iar la Aiud va primi o cameră de 14,3 metri pătraţi, unde va sta alături de alte două persoane. Pare că domnul Cătălin Cherecheş va avea parte de condiţii privilegiate faţă de ceilalţi deţinuţi”, a susţinut avocatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor