CEDO a dat câştig de cauză lui Renato Usatîi şi partidului său exclus în 2014 din cursa electorală pentru alegerile parlamentare

Liderul fracţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi
Liderul fracţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi (facebook.com)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat, marţi 4 august, câştig de cauză primarului de Bălţi, Renato Usatîi, şi Partidului Politic „Patria”, exclus în anul 2014 din cursa electorală pentru alegerile parlamentare. Anunţul a fost făcut de Usatîi, potrivit căruia, „decizia pronunţată de judecătorii CEDO este o mare victorie pentru noi, pentru toată echipa Partidului Nostru, pentru toată echipa Partidului Politic ʻPatriaʼ, cu ajutorul căruia am avut posibilitatea să participăm la campania electorală a alegerilor parlamentare din 2014, dar nu am avut posibilitatea de a ajunge în alegeri, iar cetăţenii să-şi exprime votul.”

Totodată, liderul Partidului Politic Partidul Nostru (PPPN) a menţionat că în 2014, în mod abuziv şi banditesc, organizat pe atunci de fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc şi „complicii săi - Vlad Filat, Gheorghe Cavcaliuc, Iurie Ciocan, Mihai Poalelungi, Ion Pleşca, Vasile Gafton, care nici până acum nu înţeleg ce face la CEC, au scos ilegal Partidul Politic ʻPatriaʼ din alegerile parlamentare”.

Preşedintele PPPN a mai afirmat că ilegalitatea din 2014 a fost punctul de pornire al unui întreg lanţ de alte fărădelegi cum ar fi adoptarea de către Parlament a unei serii de decizii dubioase cum ar fi sistemul mixt de vot, care a pus bazele actualului Legislativ, la fel de nelegitim şi nereprezentativ. “Aceste ilegalităţi constituie o premisă pentru ca Curtea Constituţională să anuleze rezultatele alegerilor parlamentare din 2014 şi 2019”, a adăugat Usatîi.

Primarul municipiului Bălţi a mai declarat că va acumula toate materialele necesare cu care se va adresa Procuraturii Generale pentru a investiga crearea şi activitatea unei grupări criminale organizate, conduse de Vladimir Plahotniuc.

Unul dintre cei doi avocaţi care a reprezentat Partidul Politic „Patria” în toate instanţele naţionale şi CEDO, Stanislav Pavlovschi, fost judecător la înalta curte de la Strasbourg a declarat că această zi este semnificativă nu doare pentru Partidul Nostru, ci şi pentru întreaga Republica Moldova, precum şi pentru întreaga Europa.

„CEDO a pronunţat o hotărâre extraordinar de importantă pentru R.Moldova şi pentru toată Europa, recunoscând că toate hotărârile instanţelor naţionale au fost absolut arbitrare”, a explicat Pavlovschi.

Potrivit unui comunicat de presă, avocatul a mai precizat că „decizia pronunţată astăzi este împotriva întregului sistem judecătoresc al Republicii Moldova, ale cărei instanţe judecătoreşti au călcat în picioare toate drepturile acestui partid şi membrilor săi. De asemenea, acest caz arată cu lux de amănunte că cizma poliţienească nu este compatibilă cu noţiunea de parlamentarism.”

Cel de-al doilea avocat al Partidului Politic „Patria”, Igor Pohilă şi-a exprimat speranţa că decizia din 4 august 2020, va închide acea cutie a pandorei care a fost deschisă în anul 2014 şi în acest fel a dat curs unui şir întreg de ilegalităţi.

De menţionat că CEDO a acordat partidului reclamant 7.500 Euro cu titlu de prejudiciu moral, bani care, a declarat liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, vor fi transferaţi Spitalului Clinic Bălţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe