CEC de la Chişinău: Pentru secţiile din străinătate să fie eliberate până la 10 mii de buletine de vot

Dosarul Diaspora
Dosarul Diaspora (privesc.eu)

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău propune modificarea legislaţiei electorale prin mărirea numărului de buletine de vot pentru secţiile din străinătate de la 5.000 de buletine pe secţie la „nu mai mult de 10.000”.

„În această ordine de idei, propunem şi modificarea art. 58 din Codul electoral care să permită implementarea unor metode alternative de vot (votul prin corespondenţă, votul electronic)”, se arată în amendamentele la Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova, aprobat luni, 23 noiembrie.

Documentul aprobat de CEC mai propune ca până la restabilirea controlului constituţional asupra localităţilor Transnistria, alegătorii incluşi în Registrul de stat al alegătorilor şi arondaţi la localităţile din stânga Nistrului îşi vor exercita dreptul de vot în oricare din secţiile de votare distincte. De asemenea, simplificarea şi clarificarea regulilor în ce priveşte depunerea cererilor pentru votarea la locul unde se află, ca şi participarea la vot a studenţilor.

Raportul urmează să fie prezentat Curţii Constituţionale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova.

Potrivit art. 122 din Codul electoral, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe