"Cea mai neagră zi din istoria filialei Diaspora" - Ploaie de excluderi în USR. "Team Barna", în centrul unui nou scandal

Dan Barna
Dan Barna (Florin Chirilă/Epoch Times)

USR este lovit de un nou scandal: A plouat cu excluderi şi suspendări, sâmbătă, în USR Diaspora, iar cei "executaţi" reclamă un abuz fără precedent din partea aşa-zisei "Team Barna". De cealaltă parte, oamenii din "Team Barna" susţin că sancţiunile au fost luate pentru "a asigura respectarea statutului şi păstrarea unui mediu sănătos".

"Astăzi au fost excluşi sau suspendaţi din USR, filiala Diaspora, un grup foarte mare, din cei care au votat, statutar, revocarea actualului Birou Politic. Votul lor a fost anulat nestatutar de la Bucureşti. Cartierul Barneşti. Cei revocaţi le-au făcut sesizări, pe care le-au judecat tot ei. Astfel continuă o serie lungă despre care am tot scris, de excluderi şi suspendări ai celor votaţi statutar de membrii USR Diaspora ca propuneri parlamentare sau în conducere. Astfel de abuzuri sunt ignorate, în mod ciudat, de restul filialelor partidului", a comentat situaţia, pe pagina sa de socializare, jurnalistul Ciprian Apetrei.

Reacţia europarlamentarului Nicu Ştefănuţă înainte de "şedinţa de judecată"

"Opriţi nebunia din Diaspora.

Oameni buni, cunosc foarte bine diaspora şi filiala cu acest nume. Sunt oameni care au trăit în Vest ani de zile şi care nu vor accepta nicicând practicile politice dâmboviţene. Astăzi, în câteva minute, un birou politic revocat din funcţie îşi va judeca concurenţa.

Alegerile legitime ce trebuiau să aibă loc în noiembrie, apoi decembrie, apoi ianuarie, au fost amânate mereu, punând lumină pe o realitate tristă: biroul care conduce nu mai are legitimitate, nici suport popular, iar acum trece la eliminarea vocii alternative.

Vreţi să îmi spuneţi că cineva ca Nida Şerban este un trântor care ‘nu construieşte’ şi aduce deservicii partidului? Nida a moderat nu ştiu câte dezbateri ale filialei cu cei mai importanţi exponenţi din partid. A fost luni întregi în campania de la locale acasă pe banii şi timpul ei.

Vreţi să îmi spuneţi că Marius Cobianu este un ‘element indezirabil’ când el este liderul a sute de oameni, dar şi unul din cei mai valoroşi profesionişti pe care îi avem, ca membru al cabinetului Preşedintelui PE, poziţie obţinută pe forţe proprii?

Vreţi să îmi spuneţi cumva că Mihai Drăgan, care a organizat împreună cu Ivona şi mulţi alţii acţiuni grozave în Austria, acţiuni la care am fost şi care au adunat sute de oameni, este bun de aruncat la gunoi?

Vreţi să îmi spuneţi că 50 de colegi, întâmplător toţi opoziţionişti, sunt ce e mai rău din acest partid şi trebuie arşi pe rug?

Oameni care au muncit de ani întregi pentru partid din banii şi orele lor şi şi-au spus părerea adevărată atunci când au avut loc abuzuri care ne-au costat stimă şi legalitate în faţa cetăţenilor, aşa cum a fost abuzul Teohari?

Vreţi să îmi spuneţi, ce?

Că există bibliorafturi de ‘printscreenuri’ făcute cu orice mişcare a unor oameni, a unor comentarii puse în grupuri interne? Adică că noi omorâm orice idee de deviere de la linia de conducere, de la linia ‘acceptată’? Că nu mai încurajăm dezbaterea de idei, diferenţa, însăşi ideea de opoziţie într-o democraţie?

Oameni buni, treziţi-vă! Oameni buni, numai din concurenţă de idei, acest partid va da ce e mai bun.

Nu îţi elimini contestatarii, ci înveţi de la ei. Nu elimini toată floarea intelectuală, nu elimini mii de ore de ŞCOALĂ şi de STRADĂ, filonul însuşi al acestui partid.

Diaspora, nu eşti orice filială, eşti sufletul acestei ţări şi inima (tristă) a acestui partid."

Reacţia lui Andrei Corbu după "şedinţa de judecată"

"Cea mai neagră zi din istoria filialei Diaspora?

Biroul revocat i-a eliminat astăzi pe toţi supleanţii Biroului care urmau să-şi ocupe astăzi locurile în acest for. Mai mult, a suspendat sau exclus un număr mare de persoane care au susţinut revocarea Biroului în aceste luni. Şi e doar începutul, zeci de sesizări urmează să fie 'procesate'.

În câteva ore Biroul revocat a comis cel puţin 7 abuzuri uriaşe

- a blocat completarea locurilor vacante din Birou călcând în picioare statutul

- a sancţionat membrii care i-au susţinut revocarea

- şi-a eliminat concurenţii electorali (candidaţi deja anunţaţi de multă vreme)

- a eliminat pe unii din cei activi membri ai Filialei din ultimii ani

- a sancţionat cel puţin o persoană care nu au fost măcar citată în şedinţă

- a sancţionat persoane care au solicitat amânare pentru a-şi pregăti răspunsul la acuzaţiile fabricate

- într-o sesizare cei care au depus-o au şi votat-o (după ce au retrimis-o printr-o terţă persoană)

Astăzi am asistat la o olimpiadă neagră a lipsei de ruşine, legalitate şi legitimitate.

Vinovaţi sunt următorii 12 membri care au votat aceste abuzuri colosale: Dan Enache, Gabriela Dan Unterseh, Gabriela Ferguson, Horia Bogdan, Valentin Iliescu, Adriana Patuleanu, Oana Pătraşcu, Liana Daviela Pop, Iulian Lorincz, Cătălin Bochileanu, George Marian Manea, Vlad Chalapco."

Cum se apără tabăra care a operat "execuţiile" în USR Diaspora

"Cu toţii ne-am înscris în Uniunea Salvaţi România pentru a contribui la o schimbare în bine în ţara noastră şi în felul în care statul român îi tratează pe cetăţenii din Diaspora. Campania pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020 a fost o perioadă în care mulţi dintre noi şi-au dedicat timpul şi resursele pentru a face să devină realitate speranţele noastre de a aduce USR PLUS la guvernarea României, iar rezultatele pozitive ale acestui scrutin şi faptul că USR PLUS este acum în poziţia de a livra la guvernare sunt urmarea muncii şi a sacrificiilor făcute.

Cu toate acestea, lunile de campanie nu au fost lipsite de piedici şi obstacole. Mai mulţi colegi au ales să-şi ducă dorinţa de afirmare internă mult prea departe, prin acţiuni care contravin statutului USR şi valorilor pentru care ne-am asumat să luptăm. Printre acestea se numără:

- denigrarea publică a partidului, a candidaţilor sau a conducerii partidului;

- îndemn de vot pentru contracandidaţii USR PLUS;

- jigniri repetate adresate colegilor, pe grupuri interne sau în spaţii publice.

Aceste acţiuni au declanşat un val de nemulţumire în rândul a sute de membri implicaţi în campanie, câţiva dintre ei prezentându-şi demisiile în urma sabotajului şi hărţuirii la care au fost supuşi de către propriii colegi. În şedinţa Biroului Filialei USR Diaspora, au fost luate mai multe decizii de sancţiune împotriva unor colegi din filială.

Au fost tratate următoarele cazuri de încălcare a Art. 13 din statutul USR semnalate de către membri:

- un coleg care a menţinut o bază de date paralelă prin care a trimis mesaje frauduloase membrilor ca şi când acestea ar veni din partea Biroului Filialei;

- colegi care în timpul campaniei au promovat interesele altor partide politice în detrimentul Alianţei USR PLUS; - colegi care au denigrat public partidul sau candidaţi ai Alianţei;

- alte cazuri de declaraţii care prezintă injurii sau calomnii grave la adresa membrilor USR.

Tratarea sesizărilor face parte din actele administrative esenţiale pentru buna funcţionare a filialei, iar sancţiunile, luate ca ultimă soluţie acolo unde nu poate exista reconciliere, sunt aplicate pentru a asigura respectarea statutului şi păstrarea unui mediu sănătos, în care membrii să se simtă în siguranţă şi să îşi poată dedica activitatea proiectelor pentru România. Dorim să menţionăm că publicarea sancţiunilor de către colegul din Biroul Filialei care a realizat-o este de asemenea o încălcare a normelor de confidenţialitate, dat fiind faptul că membrilor sancţionaţi încă nu le fuseseră comunicate oficial deciziile.

Statutul USR prevede, la Art. 13: 'Membrii USR au următoarele îndatoriri: a. să respecte statutul USR, precum şi orice acte de decizie ale (în ordinea importanţei): i. organelor de conducere naţionale; ii. organelor de conducere din care fac parte; iii. organelor de conducere judeţene/municipale corespunzătoare Filialei Locale de care aparţin; iv. organelor de conducere ale Filialei Locale de care apartin; b. sa nu întreprindă acţiuni în contradicţie cu obiectivele politice ale USR; c. sa nu prejudicieze, prin luări de poziţie publice, interesele legitime ale USR şi ale membrilor săi; d. de a asigura confidenţialitatea informaţiilor cu care au luat contact în activitatea din cadrul sau în legatură cu USR, dacă acestea au caracter confidenţial. Caracterul confidenţial se stabileşte prin marcare 'confidenţial' de către emitent sau de cel care le predă/diseminează, iar informaţiile transmise verbal vor fi anunţate ca fiind confidenţiale. Lipsa marcajului sau anunţului lipseşte informaţia de caracterul confidenţial; e. să plătească cotizaţia lunară de membru; f. să aibă un comportament moral şi demn în societate; g. să nu aibă un comportament injurios sau calomniator la adresa unui alt membru USR; h. să respecte orice alte obligaţţii stabilite membrilor în prezentul statut;'

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne