Ce sfat le dă turiştilor prietenul fetei de 19 ani care a fost ucisă de un urs în munţii Bucegi

Urs brun (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
11.07.2024

Prietenul tinerei de 19 ani care a fost ucisă de un urs pe un traseu popular în munţii Bucegi le transmite tuturor turiştilor care fac trasee montane să nu facă “prostia” să se aventureze în drumeţii fără să aibă asupra lor un spray pentru urşi, care poate împiedica “nenorociri”.

“Am încercat să fac tot ce mi-a stat în putere s-o salvez, dar... Nu faceţi prostia să mergeţi neechipaţi cu spray-uri pentru urşi pe munte pentru că se întâmplă nenorociri”, a spus tânărul.

Tânăra atacată de urs pe Jepii Mici - unul dintre cele mai cunoscute şi circulate trasee din munţii Bucegi - n-a avut nicio şansă în faţa animalului, o ursoaică de circa trei ani. Se pare că ursoaica a apărut brusc şi a atacat-o. A muşcat-o de picioare şi a târât-o într-o prăpastie. În plus faţă de muşcături, fata a căzut în gol peste 100 de metri.

Prietenul fetei a precizat că la momentul atacului se aflau într-o zonă împădurită şi n-au apucat să vadă ursul în timp util pentru a se refugia într-un loc mai sigur.

Tragedia a fost practic live. Fata a reuşit să sune la Salvamont chiar în timp ce ursoaica o târa şi a spus că animalul a muşcat-o de picioare şi că o trage. Un salvamontist a vorbit cu ea până când n-a mai avut cu cine vorbi, a relatat pentru Epoch Times şeful echipei Salvamont Buşteni, Sergiu Frusinoiu, care a şi participat la intervenţie.

Salvamontiştii au pornit în fugă spre fată, dar când au ajuns era prea târziu. Murise.

Ursul era pe cale să-i omoare şi pe salvatorii montani. Din fericire, la faţa locului a ajuns un paznic de vânătoare, dotat cu puşcă, şi a omorât animalul. Cel mai probabil ursul i-a atacat pe salvamontişti pentru că îşi apăra prada. Când salvamontiştii au ajuns la fată, ursul mânca din ea.

Moartea tinerei a redeschis o discuţie controversată între asociaţiile de vânători care susţin “recoltarea” (împuşcarea) urşilor şi ONG-urile de mediu, care cer în instanţe anularea ordinelor emise de ministrul de resort cu privire la aprobarea numărului de urşi care pot fi împuşcaţi anual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor