Ce pun la cale chinezii în România? Fost ambasador al SUA: "Situaţia este incredibil de periculoasă"

Ambasador SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman
Ambasador SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman (Youtube - screenshot)

Fostul ambasador al SUA Adrian Zuckerman (republican) a declarat într-o discuţie cu James Rosapepe (democrat), fost ambasador în România între anii 1998-2001, că influenţa Chinei în România a ajuns la un nivel „incredibil de periculos”, relatează Aktual24.ro.

Zuckerman a avertizat că regimul comunist de la Beijing va face orice pentru a se infiltra în afaceri din tehnologie şi infrastructură, pentru a prelua controlul iar situaţia este foarte, foarte periculoasă.

Totodată, Zuckerman a reamintit că oficialii chinezi au relaţii foarte bune cu PSD.

Întrebat de Rosapepe "ce pun la cale chinezii în România?", Zuckerman a răspuns că situaţia cu chinezii este "incredibil de periculoasă şi volatilă":

"Nimic din ce pun la cale chinezii nu este bun. Nu numai în România, dar şi peste tot în lume. Dezinformările care provin din China sunt uriaşe, nu cred că oamenii realizează cât de rău este. Ei au făcut presiuni uriaşe asupra românilor în cazul legii 5G. (…) Chinezii au cheltuit zeci de milioane de dolari (pentru ca legea să le fie favorabilă – n.red). Chinezii sunt în România din timpul comunismului, au numeroase afaceri aici.

Unul dintre succesele pe care le-am înregistrat anul trecut a fost că am putut să-i convingem pe români să anuleze contractul de renovare a centralei atomice de la Cernavodă. Deci, au fost daţi afară de acolo, cred că a fost o mare lovitură pentru ei. Avem două companii americane care au preluat acest proiect, ceea ce este un mare succes pentru Statele Unite. Finanţăm cu 7 miliarde de dolari acest proiect, este o poveste de succes pentru Statele Unite şi o mare înfrângere pentru chinezi.

Oricum, ei încă au şcolile Confucius în România, încă au un aparat uriaş de propagandă, încă fac presiuni pentru a se implica în construcţia infrastructurii, este o situaţie incredibil de periculoasă şi volatilă cu chinezii".

Recomandăm şi: 100 de ani de crime odioase. Partidul Comunist Chinez la centenar

Întrebat "care este atitudinea românilor şi a clasei politice faţă de chinezi", Zuckerman a răspuns:

"Românii nu au nicio afinitate acum faţă de ruşi. Chinezii, pe de altă parte, au o abordare propagandistică diferită, încearcă să construiască afaceri aici. PSD, care este continuatorul foştilor comunişti, se înţelege foarte bine cu ei. De exemplu, PSD a fost singurul partid din România care a semnat în registrul de felicitări cu ocazia aniversării înfiinţării Partidului Comunist Chinez, anul trecut. Nu cred că sunt mulţi români care realizează pericolul pe care îl reprezintă chinezii pentru economie, pentru infrastructură, pentru drepturile omului. Vor face orice pentru a se infiltra în afaceri din tehnologie şi infrastructură, cu preţuri foarte mici, pentru a prelua controlul. Este o situaţie foarte, foarte periculoasă şi cred că trebuie să luăm atitudine şi să spunem 'nu'."

Recomandăm şi: Regim care-şi masacrează cetăţenii, model pentru 30% dintre români