Ce agendă obscură a avut AUR în Moldova? Analist basarabean: Au reşapat hoituri şi i-au făcut jocurile lui Dodon

Claudiu Tarziu
Claudiu Tarziu (Epoch Times România)

Analistul politic Valeriu Paşa, reprezentant Watchdog Moldova, a opinat luni, într-un interviu acordat Epoch Times, că AUR a făcut jocurile socialiştilor conduşi de Igor Dodon, respectiv ale Rusiei, la alegerile anticipate din Republica Moldova.

Potrivit expertului de peste Prut, cei de la AUR au preluat "cam tot manualul de dezinformare de la socialiştii lui Dodon" în campania electorală şi au reşapat oameni politici "expiraţi, nişte hoituri politice, care de mult sunt defuncţi în politica mare".

Mai mult, în materialele pe care le-au promovat pe internet, ei nu îl atacau pe Dodon, ci pe Maia Sandu. La finalul campaniei s-a lăsat cu circ - "au mers s-au bătut cu socialiştii, i-au atacat, au făcut tărăboi, au mers în zona de securitate la zona ocupată din Transnistria... deci au făcut circ". De fapt "au urmat agenda socialiştilor, iar socialiştii i-au ajutat cu tot ce au putut, acoperire mediatică etc".

"Rolul lor nu a fost să intre în Parlament sau să ia multe voturi - bine, au încercat să ia şi nişte voturi -, dar rolul lor a fost să mobilizeze în folosul socialiştilor electoratul sovieto-nostalgic, care este spălat mai tare pe creier de propaganda rusă", a apreciat Valeriu Paşa.

Cei de la AUR au obţinut un scor ruşinos la alegerile din R. Moldova, nici măcar 0,5 % dintre basarabeni nu i-au votat.

Redăm mai jos discuţia dintre reporterul Epoch Times şi reprezentantul Watchdog Moldova:

Reporter: Cum vedeţi dvs. rezultatul AUR la alegeri?

Valeriu Paşa: Nu e nimic neaşteptat. Şi cum au arătat sondajele. Noi ca societate, şi mass media şi mulţi din societatea civilă, inclusiv mulţi formatori de opinie, printre care şi eu, nu am de ce să o ascund, am depus efort foarte mare să deconspirăm această minciună, această propagandă... pentru că asta au încercat să facă, să mintă oamenii. Şi nu le-a mers jocul, inclusiv l-am stricat noi, şi am făcut-o cu bună ştiinţă, pentru că altfel ar fi rezultatul unor minciuni şi eu nu vreau ca moldovenii să fie păcăliţi. E suficient cât îi păcăleşte propaganda Kremlinului pe unii.

Reporter: Care sunt cele mai mari minciuni pe care le-a vehiculat AUR în campania electorală?

Valeriu Paşa: Te doare capul... au preluat cam tot manualul de dezinformare de la socialiştii lui Dodon. Şi astea cu familia tradiţională, că a introdus România vize pentru moldoveni, o propagandă anti-UE, anti-Germania, anti-liberalism, au atacat-o pe Maia Sandu. Păi ca să înţelegem, conţinutul pe care l-au sponsorizat la greu pe internet, inclusiv prin media lor, ei nu îl atacau pe Dodon, ei o atacau pe Maia Sandu.

În primul rând de ce nu a mers la ei a fost pentru că ei au doar culoarea şi stilul de manifestare publică de la AUR din România, dar conţinutul e total diferit. Deci este Partidul Liberal de acum 10 ani care s-a schimbat pe parcurs în diferite formate şi acum s-au readunat. Au fost politicieni pe care îi cunoaşte toată lumea, oameni expiraţi, deci nişte hoituri politice, care de mult sunt defuncţi în politica mare. Au încercat să îi reinventeze şi să îi scoată din nou în faţă, clar lucru că nu a mers, pentru că ei demult s-au discreditat.

Rolul lor nu a fost să intre în Parlament sau să ia multe voturi - bine, au încercat să ia şi nişte voturi -, dar rolul lor a fost să mobilizeze în folosul socialiştilor, electoratul... sovieto-nostalgic, care este spălat mai tare pe creier de propaganda rusă. Şi le-a reuşit de minune să facă lucrul acesta.

Reporter: Au făcut cei de la AUR agenda Rusiei?

Valeriu Paşa: Sigur, absolut! Iar pe final de campanie au făcut circ. Au mers de s-au bătut cu socialiştii, i-au atacat, au făcut tărăboi, au mers în zona de securitate la zona ocupată din Transnistria... deci au făcut circ. Bine, de fapt au agenda socialiştilor, iar socialiştii i-au ajutat cu tot ce au putut, acoperire mediatică etc. Au făcut jocul mână în mână. Asta nu e o chestie planificată la Moscova, asta e o chestie planificată la Chişinău şi jucată... până la urmă acolo stau oameni din arsenalul de păpuşi al lui Plahotniuc - Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu... sunt toţi oameni care au guvernat alături de Plahotniuc şi pe care el îi are la degetul mic cu compromate. Asta au făcut ei. Au fost pur şi simplu un spoiler, cel mai clasic al termenului ăsta. Sigur că agenda AUR coincide cu cea a Rusiei.

Reporter: Spuneaţi că ruşii au vrut să nu facă Maia Sandu o majoritatea constitutioanală, cea de două treimi. A folosit George Simion acestui scop?

Valeriu Paşa: Sigur, AUR i-a ajutat. Dar AUR-ul de la Bucureşti foarte puţin.... la început au mai umblat nişte ciudaţi aici... e un senator... - Claudiu Târziu - a făcut campanie pentru ei. Până şi George Simion habar nu are ce fac ăştia aici. Şi nici nu cred că tare îl interesează. Dar ei au zero conţinut în comparaţie cu ăştia de la Bucureşti, care majoritatea sunt pe bune - sunt oameni vehemenţi, extremişti, radicali. (...) Aici au luat o listă de oameni expiraţi, au încercat să bage acolo nişte copii în faţă, clar lucru că nu a mers, dar nu poţi tu din Dorin Chirtoacă, care este unul dintre cei mai publici politicieni din ultimii 15 ani, să-l faci ceva nou, nu funcţionează aşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne